U Beloj Ckrvi prefarbana ikona sa Stepincem u paklu

Ikona u Beloj Crkvi u Srbiji, na kojoj je bio prikazan lik Alojzija Stepinca u paklu, obojana je u belo, javlja Informativna katolička agencija (Ika) kojoj je to potvrdio zrenjanski biskup Ladislav Német.

“Sve vesti o Beloj Crkvi i ikoni Stepinca u paklu su passé. Ikona je obojana u belo”, kratko je za Iku rekao zrenjaninski biskup i predsednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Német.

Na zidnoj freski, u levoj strani lađe, do ulaska u oltarski prostor, nalazi se velika kompozicija koja prikazuje pakao. U paklu se, u prikazu vatre/lave nalazi lik bl. Alojzija Stepinca, s rukama iznad razine tekućine/vatre. To je, navedeno je, jedini lik koji se može razaznati u prikazu pakla, a ujedno i jedini lik Alojzija Stepinca u bogoslužnom prostoru Srpske pravoslavne Crkve.

Ika prenosi i da je nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar za HRT rekao da on ne želi nikoga stavljati na krst, ako su neki sveca stavili u pakao. Najavio da će se potruditi dijalogom što hitnije moguće rešiti to pitanje.

U HRT-ovoj radijskoj emisiji “Religijski forum” posvećenoj ekumenizmu nadbiskup Hočevar komentarisao je prikazivanje lika u kojem su mnogi prepoznali blaženog Alojzija Stepinca u paklu na zidnoj freski u toj crkvi kazavši da je reč o “vređanju Boga”, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

„Najpre u ime naše mesne Crkve molim za oproštenje sve katolike u Hrvatskoj i čitav hrvatski narod što nismo pre saznali za ovaj slučaj. Tim više jer mi biskupi i župnici iz svih ostalih biskupija jave kada god se naiđe na kakav problem. Čudim se da naša Katolička crkva tu u Srbiji, a to se dogodilo na području Zrenjaninske biskupije, to nije otkrila“, rekao je Hočevar.

Najavio je što namerava poduzeti.

„Koji će biti moj put? Odlučio sam ovako: Zamolit ću susret s parohom toga hrama, kao i susret sa župnikom toga kraja. Kada čujem njih, kao i takozvanog freskoslikara, onda ću ići i katoličkom biskupu i pravoslavnom biskupu da bih završio s Njegovom svetosti“, rekao je, uz ostalo, beogradski nadbiskup u emisiji Religijski forum posvećenoj ekumenizmu.
Istaknuo je kako ga pogađa što se samog Boga predstavlja vrlo negativno.

„Zato stvarno plačem i sam ću učiniti pokoru. Kako je moguće da jedan hrršćanski hram govori o nečemu o čemu se ne usudi govoriti čitava Crkva: nekoga stavlja u pakao. To je strašno vređanje Boga i za to vređanje mi svi moramo dati zadovoljštinu i pokoru“, rekao je.

“Drugo, stavljati ovakve freske u one prostore gde bismo trebali imali najistančaniji osećaj za odgoj u veri i verskim istinama. Tim više ako netko naglašava da hoće biti u svemu veran i pravoveran. Kako je moguće da se nešto tako događa, a da o tome dosad nismo razgovarali?” upitao je.

To znači, rekao je nadbiskup, da uviđamo kako je potreban stalan dijalog.

“Ja ne želim nikoga sada stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao, ali potrudiću ću se da dijalogom što hitnije moguće rešimo to pitanje“, poručio je  beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

Dodao je i kako će nakon što napravi sve najavljene pohode i razgovore ponovno progovoriti o temi. „Dok nemam dovoljno svih informacija mislim da pred Bogom ne smijem pre svega suditi, već ću tražiti da se rane prošlosti leče“, kazao je Hočevar.

Otkrio je i kako zbog odsutnosti i bolesti apostolskog nuncija u Srbiji još sa njim nije razgovarao o ovoj temi, ali da će ona biti predmet njihovog današnjeg susreta. Inače, pravoslavna crkva sv. Jovana bogoslova (Ivana apostola i evanđelista) dio je Banatske eparhije Srpske pravoslavne Crkve, a osnovali su je proterani ruski emigranti nakon Listopadske revolucije 1917. godine.

Izvor: N1/Foto: Twitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *