Материјално утемељено и духовно узвишено

Пише: Др Јован Јањић

(Предраг Савић, Искорак ка правди: с посебним освртом на случај Топчидер, друго допуњено издање, „Народна просвета“, Београд, 2019)

У такозваним интелектуалним професијама – а тако је често и у животу – воде се расправе око тога како усагласити теорију и праксу. Ако се пође од тога да је теорија уопштена пракса, онда се долази до спознаје да људи богате праксе утемељују себе и у теорији, јер таквим својим радом утичу на токове професије којој припадају.

Адвокат предраг Савић на промоцији

Управо тако се показује  у сагледавању правне праксе адвокатске канцеларије Предрага Савића. Свој правнички наступ Предраг Савић толико је духовно узвисио да се наука пројављује из његове праксе, а онда се та пракса враћа науци, с много драгоцених дарова.

Увидели су то стручни људи из правне струке, па су адвоката Предрага Савића позвали да своја искуства изложи на манифестацији „Дани права југоисточне Европе 2019“, у организацији ОЕБС-а, и тако је настала његова књига „Искорак ка правди: с посебним освртом на случај Топчидер“. Књига праксе, из које учи правници, али и они који нису правне струке, како се бори за човека, за његова права, за – правду.

Адвокатска канцеларија Предрага Савића успела је у више од 60 предмета да заштити права својих клијената пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Међу њима се посебно издваја предмет КИПС Ристо Дрекаловић против Црне Горе. Посебну тежину има то што је пресуда по овом предмету донета након што је суд у Стразбуру, у циљу смањења броја нерешених предмета, увео нове правне механизме и нова правила која омогућавају да многе представке одбаци по кратком поступку, под изговором неприхватљивости.

Добити спор пред судом који годишње некада одбаци и по 100.000 тужби, више од 95 одсто представки, јесте велики подвиг. Победа не само правде, него и људске истрајности.

Успела је адвокатска канцеларија Предрага Савића да издејствује и да Уставни суд први пут у историји српског правосуђа укине једну правоснажну и извршну кривичну пресуду. Такође, да Уставни суд донесе одлуку која даје смернице за заштиту права окривљених у притворским предметима. Затим, да се пред уставним судовима Србије и Црне Горе избори за понишавање пресуда и решења у парничним, управним и извршним поступцима…

Ти случајеви приказани су у књизи „Искорак ка правди“. Ту су и разни други случајеви, кроз које се, поред осталог, износи искуство из поступака реституције, где се показује како се кроз „истрајност“ враћа одузета имовина; како се штите права на имовину у поступцима одређивања накнаде за експроприсане непокретности; како се бори за рехабилитацију људи осуђиваних само зато што су били другачијег мишљења од оних који су тада били на власти у држави…

Један од принципа науке јесте: применљивост знања. Предраг Савић тога се држи и у својој адвокатској пракси и у писању књига.

Он чињенице и сазнања до којих је дошао саопштава на једноставан начин, али при том настоји да то буде материјално утемељено и духовно узвишено, уз поштовање достојанства личности, без обзира за које дело је неко окривљен, оптужен или осуђен.

Пази Предраг Савић не само шта ће саопштити, које чињенице ће предочити, него и на који начин ће то учинити. И зато су његови правни поднесци лако разумљиви, а књиге лако читљиве, иако се ради о „тешком садржају“.

Свако од нас је позван, с даровимаа које има, од Бога добијеним, да чини онолико колико до њега стоји, да би овај свет био уређена башта, где се поштују све оне истинске вредности на којима исти тај свет опстаје. Уверен сам да се адвокат Предраг Савић труди да управо тако буде.

(Реч на промоцији у кући Ђуре Јакшића, у Скадарлији, у Београду, 2. децембра 2019)

Фотографије: В. Данилов, Вечерње новости

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *