Интолеранција на лактозу – настанак, симптоми и како се лечи

Већина светске популације бори се са проблемима варења хране. Поред различитих обољења, у последње време се све више говори о интолеранцији на лактозу. Подједнако се јавља и код жена и код мушкараца, независно од година. Ту спадају и новорођенчад, али и одрасли људи којима се услед неке животне фазе манифестовала болест.

Општепознати узрочник интолеранције на лактозу јесте храна која садржи млеко и млечне производе. Шта је узрок, како се лечи и која храна може служити као суплемент и замена,  сазнаћете ако останете уз нас и прочитате нешто више о томе.

Како препознати интолеранцију на лактозу?

Знаци који су најчешћи када је у питању интолеранција на лактозу, јесу гасови, грчење у стомаку, осећај надутости и дијареја. Појављују се и симптоми као што су мучнина, болови у доњем делу стомака, крварење у дигестивном тракту и затвор. Ове нус појаве, могу се испољити готово пола сата после уноса производа који садрже лактозу.

Иако ова болест није опасна, у многоме смањује могућности за здравим начином живота код људи који је имају. Иако је свако од нас различит, те тако свако има свој праг толеранције на лактозу, по ступању ових симптома неопходно је урадити тест интолеранције на храну. Ниво глукозе у крви може се видети у лабораторијским анализама, када се на празан стомак попије раствор лактозе. Након резултата утврђује се дијагноза.

Како настаје интолеранција на лактозу?

Лактоза је дисахарид, односно састављена је од два проста шећера – глукозе и галактозе. Како би лактоза стигла у крвоток, мора бити разложена. Интолеранција настаје када се у танком цреву не произведе довољно ензима за варење лактозе. Ензим лактаза претвара лактозу у просте шећере. Када организам не произведе довољно лактазе, остаје само део лактозе. Потом настаје процес ферментације у дебелом цреву уз помоћ бактерија и несвареног дела лактозе.

Недостатак ензима лактазе варира од човека до човека. Како се његова производња смањује са годинама, тако и процес разградње лактозе бива мањи. Такође, коришћењем велике количине антибиотика током живота или изостављањем здравих навика смањује се функција танког црева. Ово је још један од узрока који лоше утиче на разлагања лактозе.

Типологија болести

Интолеранција на лактозу је класификована у три групе – урођена, стечена и адултна. Код урођене интолеранције узрок је у мутацији гена задуженог за производњу ензима лактазе. Ови симптоми су уочљиви одмах по првом дојењу. Како су ово важни сегменти развоја, долази до одређених тегоба, које се могу превазићи увођењем одговарајућег режима исхране. Овај случај се ретко јавља, јер се бебе рађају са ензимом лактазе.

Стечена интолеранција на лактозу јавља се услед недовољног развоја цревне лактазе. Најчешће се јавља као секундарна појава неке болести, која оштећује слузокожу танког црева и умањује њену функцију. У односу на урођену, код стечене интолеранције режим исхране се мења привремено, како би се уклонила обољења која су је изазвала.

Адултна интолеранција на лактозу узрокована је генетским предодређењем, пошто неке особе много брже троше производњу ензима лактазе од других. Процес почиње од друге године живота и траје све до старости када достиже 90 одсто смањења.

Храна која је узрок интолеранције

Интолеранцију изазива храна у којој постоји млеко и млечни производи. Најзаступљенији производи су млеко и сир (они могу бити крављи, козији или овчији), јогурт, сладолед, путер.

Храна која се може да садржи лактозу јесте она направњена од млечних сосева, потом су ту житарице, готова јела, разна пецива и хлеб, крекери, умаци, различити готови преливи, супе, дезерти и слично.

Свако ко има проблема са лактозом, вероватно прегледа по неколико пута етикете на производима у случају да се у њему налазе млеко у праху, млечни шећер и масти, сурутка, маслац и слични производи од млека.

Храна која замењује извор калцијума из млека

Како је калцијум неопходан за здраво функционисање организма, потребно је наћи алтернативу за сваког ко није у могућности да га користи из млека и млечних производа. Сада је све доступно у радњама, па тако увек можете користити бадемово, сојино, овсено или кокосово млеко, који су идеална природна замена за млеко.

Конзервирана риба, попут сардине, је такође пожељно имати што чешће на менију. Уз то поврће је такође велики извор калцијума. Било да желите да пијете сокове од лиснатог поврћа, једете броколи или кељ, правите тофу сир од соје или једете суве смокве, све то доводи до побољшања квалитета вашег живота, а и помаже вам код лечења болести.

Треба бити умерен у свему, па и када су у питању здраве намирнице. Правилно распоредите унос калцијума у организам. Трудите се да свакодневно уносите прописану меру од 1000 милиграма. Немојте да претерујете и да једнога дана пређете прописану границу, а да наредних дана не уносите ни грам.

Како се болест лечи?

За сада постоје само два начина лечења лактозе. Први начин је коригована исхрана и избацивање из употребе свега оног што садржи млечне производе. Сасвим је могуће водити здрав живот ако потпуно уклонимо намирнице које садрже лактозу. Али, постоје људи који су и поред интолеранције на лактозу у могућности да конзумирају мање количине млечних производа попут млека, сира и јогурта, а да им то не ствара сметње.

Иако ово испитивање није у потпуности у потпуности завршена, показало се у неким случајевима да и пробиотици могу помоћи током смањења интолеранције на лактозу. Такође, неки пробиотици су дали резултате, а неки не. Најбољи су били они којих често има у пробиотичком јогурту и сличним производима.

Други начин је да, уколико не желите да уклоните лактозу из исхране, можете користити ензиме које је могуће купити. Они су најчешће у виду таблета или капи које се додају у јело или пиће. Количина варира од степена интолеранције, а и ефикасност самих ензима неће бити иста код сваког, због различитих симптома обољења.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *