Osam znakova da vam nedostaju masti u organizmu

Najvažnija stvar koju treba da znate je da masti nisu vaši neprijatelji. Umesto toga, oni su esencijalni makronutrijenti bez kojih bukvalno ne možete da živite.

„Mast je esencijalni makronutrijent koji obavlja višestruke funkcije u telu“, kaže registrovani dijetetičar Amanda Holtzer. To znači da izbegavanje masti može ozbiljno oštetiti vaše telo i zdravlje.Ovo su znaci koji će vam otkriti da ne dobijate dovoljno ovog važnog makronutrijenta.

Stalno osećate da ste gladni

Stalni napadi gladi mogu biti znak da se ne ugojite dovoljno.

„Masti igraju važnu ulogu u sitosti“, kaže Holtzer.

Evo zašto: Masti usporavaju pražnjenje želuca. To znači da vašem stomaku treba više vremena da isprazni sadržaj creva i da ga probavi. Kao rezultat toga, duže se osećate siti. Dakle, ako izbegavate masti, najverovatnije ćete brzo osetiti glad.

Stalno osećate umor

Ovo je svojevrsna posledica gladi i nedostatka masti. Naravno da ćete biti umorni ako se ne ugojite dovoljno. To je zato što masti snabdevaju vaše telo energijom (čitaj: gorivom) u obliku kalorija.

„Jedan gram masti sadrži devet kalorija“, kaže Holtzer.

To je više nego dvostruko više kalorija od jednog grama ugljenih hidrata ili proteina (sadrže po četiri kalorije). Ako izbacite masnoće iz ishrane, verovatno ćete smanjiti značajan broj kalorija, a to može dovesti do umora.

Bolovi u zglobovima

Ako čujete kako vam zglobovi škripe i pucaju, krivac je možda nedostatak zdravih masti na vašem tanjiru.

To je zato što je zapaljenje u telu jedan od glavnih uzroka bolnih zglobova. Određene vrste masti u ishrani, uključujući mononezasićene masti, polinezasićene masti i omega-3 masne kiseline, mogu pomoći u smanjenju upale i doprineti opštem zdravlju zglobova.

Dakle, kada isključite mast, vaši zglobovi ne dobijaju maziva koja sprečavaju škripanje i pucanje.

Često ste bolesni

Nedostatak masti može izazvati razne bolesti. Ne možete da se rešite prehlade? Možda ćete morati da proučite unos masti. To je zato što nedostatak masti može uzrokovati nedostatak nekoliko mikronutrijenata.

Evo zašto: Određene vitamine (rastvorljive u mastima) telo može apsorbovati samo sa mastima iz ishrane, odnosno mastima koje jedete. Što znači da ako ne jedete masnoće, nećete dobiti vitamine koji su vam potrebni.

Nedostatak esencijalnih vitamina i minerala može vas učiniti manje otpornim na bolesti.

Uzmite, na primer, vitamin E rastvorljiv u mastima.

Vitamin E je moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, što znači da nedostatak ovog vitamina slabi imuni sistem. A na duge staze, nedostatak masti može čak narušiti vaše opšte zdravlje.

Zapamtite: zdrave masti imaju antiinflamatorno dejstvo. Dakle, bez njih, možda imate povećanu upalu u vašem telu.

Hronična upala doprinosi mnogim ozbiljnim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes i rak.

Zbunjeni ste

Da li ste u poslednje vreme imali problema sa koncentracijom i ne možete da se setite svakodnevnih koncepata? Nedostatak masti može biti krivac za ovo.

„Da li ste znali da se ljudski mozak sastoji od oko 60 odsto masti? Dakle, logično je da je mozgu potrebna mast da bi dobro funkcionisao“, rekao je lekar.

Ishrana bogata mononezasićenim mastima (maslinovo ulje, orasi i avokado) može da poveća proizvodnju acetilholina, neurotransmitera ključnog za učenje i pamćenje

Istraživanja su pokazala da je povećana potrošnja DHA (vrste omega-3 masne kiseline) povezana sa smanjenom stopom mentalnih poremećaja kao što su poremećaj pažnje (ADD), depresija i bipolarni poremećaj.

Kada vašoj ishrani nedostaju zdrave masti, verovatno je da vaš mozak neće funkcionisati optimalno.

Suva koža

Nedostatak masti može biti uzrok suve kože koja vam se javlja u poslednje vreme. Da, određene masti igraju važnu ulogu u izgledu kože.

„Omega-3 i omega-6 masne kiseline su prekursori (uključeni u hemijsku reakciju koja stvara drugo jedinjenje) molekula zvanih eikozanoidi, koji značajno utiču na upalu kože“, kaže Holtzer.

Eikozanoidi su masne kiseline koje su u telu slične hormonima koji kontrolišu mnoge vitalne fiziološke funkcije, uključujući kardiovaskularni, imuni i nervni sistem.

Dijetetičar dodaje da polinezasićene masti (kao što su one koje se nalaze u lososu, orašastim plodovima i lanenim semenkama) pomažu u stvaranju i održavanju prirodnih barijera ulja na koži.

Drugim rečima: ako želite blistavu, glatku kožu, počnite da jedete zdrave masti.

Gubite kosu

Ako vam je kosa poput slame ili ispada u pramenovima, uzrok može biti nedostatak masti u vašoj ishrani.

„Kao i ostatku vašeg tela, kosi su potrebni hranljivi sastojci da bi bila jaka, a masti u ishrani su posebno važne za zdravlje kose“, objasnio je Holtzer.

Kada se ne ugojite dovoljno, vaše vlasište će osetiti posledice. To je zato što zdrave masti mogu pomoći da se podmazuje stratum corneum (najveći spoljašnji sloj kože), što promoviše hidrataciju vlasišta i poboljšava integritet kose.

Imate nepravilan menstrualni ciklus

Ako se ne ugojite dovoljno, to može poremetiti vaš menstrualni ciklus. Naime, može doći do hormonske neravnoteže.

Prema Fondaciji za svest o zdravlju žena, masti su gradivni blokovi estrogena i progesterona. Dakle, ako ih ne jedete dovoljno, to može uticati na vaš redovni reproduktivni ciklus, uzrokujući neredovne ili obilne menstruacije, PMS ili nedostatak ovulacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *