Косово ће бити српско док је сунца и месеца

,,Кажу да нема чуда ако вјере нема“, почиње своју причу о екранизацији своје књиге ,,Српско срце Јоханово“ Веселин Џелетовић. Амерички режисер и сценариста Пол Кампф снимиће амерички а српски филм под потресним и символичним називом ,,Жетва“ о трговини органима Срба на Косову и Метохији крајем деведесетих година прошлог вијека.

DzelatovicВеселин Џелетовић каже да је екранизација приче о страдању српског народа на Косову и Метохији битка за његов завичај.

,,Нисам желио да се у сценарију мијења било шта јер је роман ,,Српско срце Јоханово“ писан по истинитом догађају. Продуцент овог остварења биће ,,Бандук“ филм док је копродуцент Удружење књижевних и филмских стваралаца ,,Поета филм“- каже Џелетовић и додаје да очекује да ће овај филм промијенити многе ствари у свијету а најприје у главама Срба, јер се нама данас намеће да смо изгубили Косово и Метохију.

,,Овим филмом желим да поручим да Косово и Метохија није изгубљено, да ће оно бити српско док је сунца и мјесеца и да наша битка њега траје. Надам се да ће овај свјетски а српски филм успјети да, на том нашем путу истине, свијету покаже ко су стварни страдалници на простору Косова и Метохије“- каже Веселин Џелетовић.

Филм ,,Жетва“ биће рађен на енглеском језику, а описује стравична страдања српског народа ,,у периоду мира“  пред очима међународне заједнице. Због тога сви треба да станемо иза овог пројекта, како би што прије видјели премијеру ,,Жетве“, позива Џелетовић.

У филму ће бити ангажовати  холивудски глумци, режисери и сценаристи који ће филм радити по нашим инструкцијама. Сценарио је урадио холивудски сценариста и редитељ Пол Кампф. Мајку Јована глумиће Маја Moргенштен, позната по улози мајке Господа Исуса Христа у Гипсоновом филму ,,Страдање Исусово“. Оскаровац Скот Андерсен радиће визуелне ефекте, а ангажован је и познати глумац Харви Кајтел, док ће у реализацији учествовати добитница Оскара за костим Бојана Никитовић. Филм ће бити сниман у Њемачкој, Италији, Грчкој и Новом Пазару. Џелетовић каже да су већ добили помоћ Филмског центра Србије у износу око 350. 000 евра, док им у изради пројекта помаже и Канцеларије за Косово и Метохију. Планирају да главну улогу глуми оскаровац, чије име нам је за сада остало непознато, а чији би лик на плакату привукао сваког љубитеља филма. Џелетовић позива да саборовањем српског народа сами сакупимо што више средстава за овај филм.

,,Средства прикупљамо преко ,,Поета филма“ који ће бити  копродуцент Бандук филму. Што више својих средстава уложимо имаћемо и већу контролу над пројектом. У реализацији овог пројекта треба саборно да учествује што већи број српског народа јер је ово наш допринос откривању истине о страдању нашег народа“- каже Џелетовић, позивајући све српске бизнисмене широм свијета да буду покровитељи овог филма.

Poeta LogoНа сајту https://poetafilm.com/ наћи ћете све потребне информације о свему овоме.

,,Буџет филма, са главним глумцем, износиће око 10 милиона евра каже Веселин Џелетовић који је мишљења да би једно овакво филмско остварење било најјаче дипломатско оружје које Србија данас има у борби за одбрану Косова и Метохије јер један свјетски филм урађен по истинитом догађају може да отвори многа питања о страдању нашег народа на Косову и Метохији. Сад све зависи од нас. Овај први српски а свјетски филм ће на најбољи начин приказати ту истину. Чекали смо на њега пет година и сада више нема стајања, како би свјетско јавно мњење што прије сазнало праву истуну о страдању српског народа на Косову и Метохији“- поручује писац романа ,,Српско срце Јоханово“.

Вријеме пандемије корона вируса Џелетовић је искористио да заврши свој нови роман, инспирисан истинитом причом о страдању Милоша Ћирковића из Белог Поља код Пећи, посвећен и великодостојницима, свештенству и монаштву Српске Православне Цркве који су, у то вријеме, били на Косову и Метохији који носи назив ,,Последњи српски витез“, као и сценарио за њега.

,,У својој новој књизи описао сам страхоте које су се дешавале у селу Бело Поље код Пећи. Милош Ћирковић остаће упамћен по оној својој реченици: ,,Ви идите ја нећу“ а цио роман прича је о огњишту које се не напушта. Задивљен сам улогом нашег свештенства у овом периоду. Остаће ми заувијек урезана у сјећању слика Митрополита Амфилохија, који, стојећи усправно, служи опијело у Белом Пољу, и не примјећујући метке који звижде око његове главе, док су војници КФОР-а залегли на земљу“- сјећа се Веселин Џелетовић.

Потресну причу “Српско срце Јоханово“ Џелетовић је преточио најприје у поему а затим и роман.

“Овај роман је плод једног сусрета. Лично сам упознао човјека који носи срце киднапованог Србина са Косова и Метохије, 2004. године у вријеме када се још није говорило о трговини органима и када је све то за мене било непознато. Прича коју ми је испричао произвела је тако велики бол у мени, који је дуго тињао, да сам поему ,,Српско срце Јоханово“ написао за два сата. На молбу великог броја људи, који су на интернету прочитали поему, на основу ње сам написао и роман који је до сад доживио четрнаест издања јер су се за ову причу сва врата отварала и роман је сам налазио пут до својих читалаца. Ова прича је преведена на руски (три издања), италијански, грчки и јерменски језик. Истина је као вода која сама налази свој пут, нешто је увијек отварало та врата и тјерало да се та страшна истина о страдању Срба на Коосву и Метохији сазна“- каже Веселин Џелетовић.

Џелетовић каже да се на једној сахрани на Косову срео са човјеком који носи срце Србина.

“У периоду од три године, колико је он долазио на Косово и Метохију да види дијете, ја сам водио разговоре са њим и испричао ми је цијелу своју причу. Тај Њемац је оболио од тешко болести срца и плус тога је имао увећано срце. Доктор му је рекао да му нема спаса и дао му двије-три године живота рекавши да му је једини спас да се уради трансплатација органа, што значи да се нађе неки донор за срце и упутио га хуманитарној организацији “Евротрансплант“ да тамо покуша да нађе донора за срце. Ту су му рекли да је последњи на листи чекања и да тек за неких двије године може наћи донора. Тада му је пришао један од седамдесет координатора који раде у тој хуманитарној организацији и рекао да срце може и да се купи. Не знајући о чему се ради он је пристао да купи срце и дао огромну суму новца. Операција и постопративни ток прошли су у најбољем реду. Јохан са новим срцем почиње нови живот, почевши да сања неке слике које никад раније није сањао. Због свега тога он је пожелио да сазна ко је тај човјек због кога је жив и који му је спасао живот. Јавио се оном координатору и добио име и презиме човјека са Косова и Метохије. (Изгледа да су Срби, када су били киднаповани из својих кућа, били приморани да потпишу папире да су донори органа, чиме су то Шиптари покушали да све то уведу у легалне токове).

Сазнавши ко је човјек чије срце носи, он је кренуо пут Косова и Метохије да, с обзиром да је племићког поријекла и јако богат, понуди новац породици човјека због кога је жив. Отишао је до његове куће гдје је доживио онај преломни сусрет са дјететом Србина чије је срце сада куцало у његовим грудима. Много је заволио дјечака, толико да је када га је срео први пу, срце само хтјело да искочи из његових груди. И дјечак је много заволио Јохана. Након што је мајка дјетета извршила самоубиство, Јохан је добио необјашњив порив да усвоји дјечака, јер није могао да се смири док то не учини. Због свега тога Јохан Вагнер ми је и испричао ову истину. Међутин, стриц није желио да дијете да на усвајање иако је и сам много заволио Њемца, с образложењем да не жели да дјечак, као последњи представник њихове породице буде поунијаћен, да пређе у католике. На то је Њемац рекао да то није никакав проблем јер ће и он прећи у Православље што је и урадио. Тако је Јохан усвојио малишана“, прича Џелетовић.

Текст: Слободанка Грдинић/Светигора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *