Дан сећања и туге на злочин без казне

Данас се обележава четврт века од почетка прогона Срба из тадашње  Републике Српске Крајине у злогласној акцији хрватско-усташких снага „Олуја“. Тужна годишњица биће обележена скромно у Сремској Рачи, где ће бити постављено и спомен обележје (спомен парк) на месту на коме је конвој са српским избеглицама ушао у Србију августа 1995. Најављен је долазак највиших представника Републике Србије и Републике Српске.

За српски народ ово је Дан сећања на велику трагедију која нас је задесила, на злочин, који Хрватска слави без правде и кајања. Од 2015. год  Србија сваке године обележава годишњицу ,,Олује“ како се тај дан не би никада заборавио и одала пошта настрадалим Србима.

Операција„Олуја“ почела је у зору 4. августа 1995. нападом хрватске-усташких  и муслимаских снага уз обилату помоћ и логистику Америке и НАТО.  У „Олуји“ је с простора Српске Крајине нестало близу 2.000 Срба и протерано око 250.000, а у акцији „Маестрал“ која је била њен продужетак, убијено је 655 и изгнано око 130.000 Срба с подручја 13 општина БиХ. Према подацима „Веритаса“ још се трага за 1.011 несталих Срба, међу којима је 660 цивила од којих 337 жена.

Однос снага је био 7:1 у корист агресора – више од 200.000 војника и полицајаца хрватске војске је напало 30.000 војника Републике Спске Крајине. Штета настала „Олујом“ је несагледива, а статистика „Олује“ је више него поражавајућа: 2.670 Срба убијено, 280.000 Срба протерано, 25.000 кућа порушено, уништено 13.000 објеката, 352 трговине, 410 радњи, 78 цркава, 96 музеја,  181 гробље, 920 споменика, 52 дома здравља, сви индустријски погони…

За овај злочин, нико није кажњен, напротив. Хрватски генерали Младен Маркач и Анте Готовина су у првостепеној пресуди изреченој 15. априла 2011. године у Хашком трибуналу осуђени на 18, односно 24 године затвора. Да би 16. новембра 2012. године у другостепеној пресуди Хашког трибунала ослобођени свих оптужби. Занимљиво је и то да нико од хрватског војног и државног руководства: Јанко Бобетко, Фрањо Туђман, Гојко Шушак, Звонимир Черевенко… нису дочекали суђење или чак нису ни оптужени, пред Хашким Судом.

Док Срби оплакују страдале и прогнане у „Олуји“, Хрватска од 5. августа слави Дан победе. Обележавају га три дана као  Дан победе, Домовинске захвалности и Дан бранитеља, низом манифестација и песмом. Централна прослава је у Книну, што не сме да нас чуди.

Председник Хрватске Зоран Милановић поручио је да би у Книну волео да види српске политичаре иако зна да „они имају проблем с тим“, што наравно њихов долазак хрватима одговара, да и такву слику са Србином проследе Европи и свету, а то би наравно преставили у њиховом стилу.

Прошле године, тадашња председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је изјавила да би желела да оде на концерт Марка Перковића Томпсона у Сплиту.

Срамна Црнoгорска  власт све више тоне у антисрпску хистерију. Црна Гора ће и овог 5. августа трећу годину заредом, послати свог војног аташеа у Книн на прославу усташког геноцида над Србима! А то изгледа и не треба да нас чуди када и сами представници Срба у Хрватској су најавили долазак на прославу ,,Олује“.  Најавио је то Србин Борис Милошевић, потпредседник Хрватске владе, чија је бака убијена током „Олује“. Бурне рекације из Србије и РС са сада га нису одвратиле да се сутра појави у Книну.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *