„Глас канадских Срба“ чује се 85 година

Најстарије српске исељеничке новине у Канади, „Глас канадских Срба“, напуниле су 85 година. Први број под називом „Глас Канаде“ изашао је 27. децембра 1934. у Торонту у тиражу од 15.000 примерака.

Мото листа је и данас – Ширите љубав и слогу. С народом – за народ. Међу штампаним гласилима на српском језику која и данас излазе у земљи и свету, од Гласа су старији само Политика (1904) и Американски Србобран (1918).

До новембра 1945. Глас је издавао и уређивао Божидар М. Марковић, а десна рука била му је супруга Милица. У јануару 1944. лист мења име у садашње, а од новембра 1945. Глас постаје званично гласило Српске народне одбране. Пет деценија (1934-1983), укључујући и године током Другог светског рата, излазио је недељно, потом дуже од четврт века месечно, а од пре три године двомесечно.

Божидар М. Марковић, оснивач
Оснивач и уредник: Божидар М. Марковић

Пакети помоћи које су канадски Срби слали у отаџбину и у заробљеничке логоре током и после Другог светског рата често су садржали и примерак Гласа. Један је примио и каснији уредник Бора Драгашевић (8. децембра напунио 95 година), који је ту дужност, међу укупно девет уредника, обављао најдуже – две деценије – док је његова супруга Драга 22 године уређивала енглеску секцију.

Бора Драгашевић, један је од најистакнутихих канадских Срба, свој је живот и својеврсну хронику исељеништва описао у мемоарима Стопама предака, обимној књизи на српском језику на 750 страна.

Сарадници Гласа канадских Срба били су и Милош Црњански, Исидора Секулић, Растко Петровић, владика Николај Велимировић, амбасадор Константин Фотић и многи други српски интелектуалци из Канаде, САД, Србије и других делова света.

„Глас канадских Срба се и данас штампа, нажалост, само четири пута годишње. Пред Божић и Ускрс, као и уочи и после Српског дана у Нијагари, најмасовнијег скупа наших исељеника на северноамеричком континенту, чији је суорганизатор Српска народна одбрана. Али, важно је да и даље постоји и да, макар и на симболичан начин, прати најважније догађаје везане за српску заједницу у Канади“, рекла је Сузана Судар, која је више од деценије, као прва жена, главни и одговорни уредник овог листа.

Оно што је куриозитет, истакла је, јесте то што су највреднији сарадници листа легенде српске комуне у Канади, Бора и Драга Драгашевић, као и Олга М Марковић, кћерка оснивача Гласа. Глас канадских Срба осам и по деценија је хроника српских досељеника у Канади, њихових културних и ширих друштвених окупљања, чувар српске традиције и историје, писама и језика и веза исељеништва и отаџбине.

Тај лист је деценијама и део канадских националних архива. Примерци Гласа од 1934. до 2006. године, сачувани су на микрофилму и у име Српске народне одбране поклоњени библиотеци, Националној библиотеци Канаде у Отави, Библиотеци Универзитета Торонто и Музеју српског наслеђа у Виндзору. Поводом стогодишњице СНО у Србији, микрофилм Гласа поклоњен и Народној библиотеци Србије. Глас је сачуван и у дигиталном формату све до 2013. године.

Извор: РТС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *