У Београду изложба „Краљеви и светитељи српски“

Историјски музеј Србије позвао је љубитеље српске историје и старина да до краја августа посете изложбу „Краљеви и светитељи српски” и искористите јединствену прилику да видите кивот краља Стефана Дечанског, који се пред јавност износи само у посебним приликама. Биће изложени и рукописи од изузетног значаја: Синтагма Матије Властара, настала у Зети средином 15. века и Житије Стефана Дечанског са Службом Стефану Дечанском од Григорија Цамблака из 16. века.

Синтагма Матије Властара из 15. века, Музеј СПЦ

Наведени експонати ће након тога бити враћени својој матичној институцији – Музеју Српске православне цркве, захваљујући чијој љубазности је и уприличена ова значајна и занимљива изложба.

Изложба „Краљеви и светитељи српски”, ауторке Вање Вуксан, биће отворена до 20. новембра текуће године, а посетиоци ће и након августа моћи да виде бројне драгоцености које сведоче о династији Немањић и епохи која јој је претходила: један од највреднијих предмета у Историјском музеју Србије – печатњак кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студеница, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја „Рас” у Новом Пазару, прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330. године која се чува у Архиву Србије, као и бројне друге значајне предмете.

Житије Стефана Дечанског од Григорија Цамблака из 16. века

Историјски музеј Србије је отворен за посетиоце сваког дана осим понедељка од 12 до 20 часова.

Мерама здравствене превентиве предвиђен је ограничен број посетилаца који се у исто време могу наћи унутар изложбеног простора, као и обавезно коришћење заштитне маске, уз одржавање физичке дистанце. Изложба „Краљеви и светитељи српкси“ се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку компаније ДДОР осигурања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *