Како је чистачица из Србије у Бечу зарадила два милиона евра?

Весна Д. (53), чистачица из Србије, и њен незапослени син Драган Д. (36) зарадили су преко 1,9 милиона евра хонорарно радећи као преводиоци за аустријску полицију, а недавно су обоје процесуирани због неплаћеног пореза на приходе.

Ова невероватна прича почела је 2006. године, када је полиција у Бечу регистровала повећан број криминалних радњи почињених од стране људи пореклом са наших простора, пише „Блиц“.

Према наводима аустријских медија, имали су велики проблем приликом превођења снимљених телефонских разговора и саслушања која су често доводила до неспоразума, а касније и до ослобађајућих или блажих пресуда, па су по потреби хонорарно ангажовали Весну Д. да им преводи са српског и ромског језика.

Весна Д. је, према званичним подацима бечке полиције, на тај начин од 2006. до 2016. године зарадила 1.163.397 евра, а због повећаног обима посла полиција је 2010. године хонорарно ангажовала и њеног незапосленог сина Драгана, који је за шест година зарадио 740.176 евра.

Аустријски медији пишу да једина реч са којом су поменути преводиоци изгледа имали проблем јесте „порез“ зато што га ни једно ни друго нису плаћали годинама на зарађени износ, па су колеге из полиције морале да их процесуирају на основу пријаве о утаји пореза.

Према информацијама достављеним јавности, Весна Д. и Драган Д. су остали дужни држави 741.000 евра, те су се прошле недеље нашли пред аустријским судом. Поступак против Весне је одложен због болести тужене, а њен син Драган је по савету свог адвоката признао кривицу и осуђен је на четири месеца затвора и друштвено користан рад.

Епилог суђења Весни и Драгану Д. наишао је на осуду аустријске јавности и одмах су се повеле полемике да ли се тај злочин починиоцима исплатио зато што су на годишњем нивоу зарађивали преко 100.000 евра, што је и за тамошње прилике много изнад просека.

Као трн у оку наводе и пропуст полиције која је 10 година ангажовала преводиоце и уредно их плаћала, а да они нису измирили своје пореске обавезе. Према аустријском закону, полиција може да делује само на основу пријаве надлежних о утаји пореза, а „Блиц“ незванично сазнаје да им ни на крај памети није било да неко ко ради за полицију и од њих прима “плату” може да покуша да изигра закон.

Аустријска јавност чека исход нових процеса против још око 20 преводилаца сличних Весни и Драгану који су тренутно под истрагом. И њих је полиција ангажовала по истом принципу – јер су им били колеге и одмах доступни за хонораран посао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *