U manastiru Tumane otkrivena gorbnica Sv. Zosima

Dok je manastirska bratija nadgledala radove na preuređenju poda crkve, ispod kamenih ploča starih oko jednog veka pred majstorima i monasima pojavio se prvo svod, a zatim i ostatak grobnice Svetog Zosima Tumanskog, čudotvorca i patrona Manastira Tumane.

Iako su monasi, kao i naučnici, smatrali da je grobnica ovog svetitelja zatrpana kada su ruski monasi početkom prošlog veka iz nje izneli svete mošti, pokazalo se da je stvarnost posve drugačija.

–Veliki blagoslov spustio se na ceo manastir i ceo verujući narod u Srbiji i celom svetu. Bili smo ubeđeni da su Rusi prilikom iznošenja moštiju zatrpali grobnicu jer je tada bila takva praksa, ali naišli smo na iznenađenje. U predvorju crkve, gde su uvek sahranjivani osnivači i patroni hramova, ugledali smo prvo svod grobnice, a onda i unutrašnji deo – priča za iguman Dimitrije Plećević.

Prema njegovim rečima, grobnica će tokom popravke poda crkve biti konzervirana i prekrivena staklom. 

–Odlučili smo da staklom prekrijemo grobnicu kako bi vernici mogli da vide mesto gde je sahranjen Sveti Zosim, zbog koga i dolaze na ovo mesto. Oni dolaze da mu se poklone, da traže i da dobiju blagoslov. Sada će moći da se poklone i svečevom grobu, koji je kroz vekove mnogima donosio isceljenje i spasenje. Verujemo da će vernicima to mnogo značiti, kao što znači i nama – rekao je iguman.

Četvrtak i preuređenje Manastira u Tumane doneli su još jednu lepu vest. Kako je objasnio iguman Dimitrije Plećević, prilikom uređenja zaostavštine jedne od starijih monahinja, pronađena je fotografija Svetog Jakova Tumanskog, što je hrišćanskom svetu konačno donelo saznanje o tome kako je ovaj svetitelj zaista izgledao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *