Изложба о Србима који су из Галиције дошли да бране отаџбину

Изложба посвећена настанку и ратном путу Прве српске добровољачке дивизије отворена је у Народном музеју у Кикинди. На 40 паноа налазе се текстови, илустрације, мапе и војне карте могу се видети места где су се одигравале битке чувене Дивизије, која је основана 1916. године у Одеси. Занимљив је и податак да је око 1700 Кикинђана био део Дивизије.

У оквиру обележавања Дана победе, кикиндски Народни музеј уприличио је изложбу „Прва српска добровољачка дивизија“ зрењанинског Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца. Кроз озбиљан научно-истраживачки рад, приказано је како је изгледало оснивање значајне те војне формације, али и како је текле њихове борбе, победе и порази.

„На 41 паноу су приказане њихове активности. Ту су њихови спискови, сцене са ратишта и много тога што једна изложба садржи. Ова изложба је, по садржају, веома обимна, јер су је радили људи који познају ту тему“, каже Хаџи Борислав Новаковић из Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Зрењанин.

Прву српску добровољачку дивизију, основану 16. априла 1916. године у Одеси, чинили су Срби настањени у аустроугарској монархији. Као војни обвезници, упућени су у Галицију, на Источни фронт.

дивизија, , , александар, курбалија

„Што се тиче њеног учинка на фронту, може се рећи да је било испешно, да су војници показали велику храброст. Имали су и велике губитке. Око 50 одсто војника је избачено из строја, а око 2000 војника је погинуло или нестало“, напомиње Милош Пушара, историчар у Народном музеју Кикинда.

Дивизија је важан сегмент и локалног наслеђа у Кикинди, будући да су у њој били и људи и са поднебља Северног Баната.

„Око 1700 наших Кикинђана је било у том саставу, што је за понос наших Кикинђана, али и разлог да их се сећамо и будемо поносни на све оне који су дали животе, да бисмо ми данас уживали у слободи“, мишљења је градоначелник Кикинде Никола Лукач.

Приликом формирања, у саставу Дивизије било је око 10.000 војника добровољаца, а пред најважнију битку, тај број се готово удвостручио. На Добружански фронт отишло је око 19.000 војника, највише из Војводине.

Осим едукативног момента, изложба у Кикинди представља и знак да нису заборављени.

Извор: РТВ 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *