Нови дом Николе Тесле на Дорћолу

Недоумица више нема – Музеј Николе Тесле из Крунске улице биће пресељен у зграду Термоелектране „Снага и светлост” на Дорћолу. То је јуче одлучила Влада Србије, доделивши Теслином музеју права коришћења без накнаде на објекту у својини државе у Улици Дунавски кеј. Тако је после вишегодишње лицитације са локацијама на које треба да се пресели заоставштина научника блиставог ума стављена тачка.

–Зградa Термоелектране „Снага и светлост” у потпуности одговара потребама Музеја Николе Тесле. Ова изузетно значајна установа културе, која чува највећу збирку докумената о животу и раду Николе Тесле, на овај начин добиће адекватан простор како би наставила са промовисањем лика и дела једног од највећих умова 20. века – пише на сајту Министарства културе.

Ова одлука уследила је седам месеци пошто су оснивачка права Музеја Николе Тесле такође одлуком владе прешла са града Београда на Републику Србију. Али све до јуче није се знало да ли ће „Снага и светлост” постати нови дом славног научника јер је и зграда некадашње Главне железничке станице у Савском амфитеатру била озбиљан конкурент старој електричној централи.

TUGA, ČEMER I JAD: Nekada - SVETLOST I SNAGA Beograda, danas - RUINA!  (FOTO) | Starogradski

Визију да у „Снагу и светлост” буде смештен музеј из Крунске имао је архитекта Андреј Мишић. Он је предвидео да у комплексу од 70.000 квадратних метара буде институт Музеј Никола Тесла као истраживачки центар са изложбеним, едукативним просторима, парком са шеталиштем и бициклистичким стазама. Идеје је преточио у магистарски рад који је 2015. године одбранио на италијанском Универзитету Политекнико ди Милано. Исте године његов пројекат представљен је у Музеју Николе Тесле градским властима, а 2017. тадашња Влада Србије формирала је радну групу за реализацију Теслиног музеја на Дорћолу. Две године касније у игру улази зграда Главне железничке станице као ново седиште Теслине заоставштине. У први мах изгледало је да је то већ готова ствар, само што држава никако није могла да се одлучи ко ће ући на велика врата у обновљено здање на новом Савском тргу – да ли ће у њему правити музеј средњовековне Србије или ће ту уселити Историјски музеј Србије. После премишљања и промене планова, судбину те зграде одредила је влада тако што ју је прошлог месеца доделила Историјском музеју Србије.

Претходних пет година Мишићевим идејама многи су махали, а тек после „Политикиног” текста из октобра ове године младом архитекти који живи и ради у Милану стигао је позив за састанак из кабинета премијерке Ане Брнабић.

–Разговор је био конструктиван, представио сам свој пројекат. Допао се људима из премијеркиног кабинета који се баве креативним индустријама, подржали су га и затражили ми све материјале које сам им у међувремену послао. Договорили смо се да у догледно време организујемо састанак на којем ћу челним људима званично презентовати своје идеје – казао је јуче Мишић.

Засад није познато да ли ће он бити укључен у пројекат реконструкције објекта на Дорћолу, као ни то под којим условима и када би она могла да почне. Обновом коју је Мишић предвидео било би обухваћено: главна зграда електране, портални кран са рукавцем, управна зграда, пумпна станица и филтерско постројење, оплемењени парком и шеталиштем.

–Немам детаље у вези са реконструкцијом. За музеј је важно то да смо добили већи објекат и да ћемо имати више простора за изложбе него што сада поседујемо, 200 квадратних метара, у згради у Крунској улици. За нас је то лепа вест – истиче Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле.

Термоелектрана „Снага и светлост”, бисер индустријске архитектуре на десној обали Дунава, подигнута је између 1930. до 1932. године, према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела. За споменик културе проглашена је 2013. године и то будуће инвеститоре обавезује да сачувају њену спољашњост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *