Indijanski poglavica Vinetu zabranjen u Nemačkoj

Generacije su odrastale na delima pisca Karla Maja, koji je pisao o indijanskom junaku Vinetuu. Kako stvari stoje, možda ostvarenja o poglavici Apača više neće biti.

Nemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag objavila je da povlači svoju knjigu povezanu s novim Vinetuovim filmom „Mladi poglavica Vinetu“ i druge naslove o popularnom junaku iz dečje književnosti.

Odluka je usledila posle optužbi za rasizam i kulturno prisvajanje od levičarskih aktivista na internetu.

Tvorac romana Karl Maj (1842 – 1912) smatra se prvim autorom ovog bestselera na nemačkom govornom području, piše Guardian. Njegove knjige prodate su u oko 200 milionna primeraka širom sveta i prevedene su na 40 jezika.

Priče se fokusiraju na prijateljstvo između nemačkog imigranta u Americi Olda Shaterhenda i vođe Apača i njegova brata po krvi – Vinetua. Romani su bili toliko popularni da su se čak i nacisti suzdržali od zabrane, iako ih se smatralo protivrečnim njihovim rasnim idealima.

Ipak, u žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Vinetuu optuženi su za reprodukovanje rasističkih stereotipa koji potiču iz kolonijalizma, kao i za kulturnu aproprijaciju u opisivanju osobina domorodačkog stanovništva.

Odluka izdavača podelila je javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *