Корејска фабрика мотор развоја Паланке

У корејанској фабрици у Паланци већ ради 500 радника

У последње три године у Смедеревској Паланци су се догодиле две ствари, две крупне инвестиције, на које се чекало више од пола века. Обе су реализоване на предлог Србије Александра Вучића.

Прва је реконструкција пута до Велике Плане, најближег излаза Паланке на аутопут Београд-Ниш, која је изведена пре две године и у коју је уложено око пет милиона евра државних пара. Последњи пут обимни радови на том путу изведени су пре више од 50 година.

Друга крупна инвестиција која је значајно утицала на живот у Смедеревској Паланци јесте изградња фабрике компаније „Кјугшин кејбл“, инвеститора из Јужне Кореје, у између Смедеревске Паланке и Велике Плане, која производи електричне делове за аутомобиле.

У питању је инвестиција чија је вредност, по тврдњи Корејанаца, око 25 милиона евра. Сада у тој фабрици ради 500 радника, углавном жена. Највише њих је из Паланке, око 150 из Велике Плане, остале су из Раче, Тополе или Жабара.

До пре две године локација на којој се сада налази модерна фабрика, изграђена по највишим светским стандардима, била је у коров зарасла ливада, на којој су околни мештани с времена на време напасали овце.

Све је почело 27. маја 2020. године, када је председник Србије Александар Вучић на локацији не баш лепог имена Губераш, положио камен темељац за нову фабрику.

Многи су били скептични да је у питању још једно предизборно закопавање камена темељца, каквих се Србија у протекле две деценије нагледала и да ће на камену темељцу све и остати. Не само у редовима опозиције, већ и међу онима који нису страначки сврстани и који прилике у Србији објективно сагледавају и коментаришу. Посебно је „боло очи“ што је изградња фабрике најављена мање од месец дана пре избора.

-Овде сада видите ливаду али за само шест месеци овде ће нићи велелепна фабрика у којој ће радити 700 радника, од које ће живети 700 породица и од које ће користи имати и Паланка и Велика Плана, Азања, Кусадак, Рача… сва околна места – рекао је том приликом председник Србије.

Овде где сад видите ливаду и за шест месеци биће ливада а фабрика и обећана радна места постојаће само у главама маштовитих напредњака који верују у овакве успаванке, био је један од бројних подсмешљивих коментара објављених на друштвеним мрежама.

-Ма дај Вучићу и Вучену ко да вам у то поверује. Смишљајте нову лаж којом ћете на јесен објашњавати грађанима зашто радови касне годину дана. Ако их уопште буде – писали су други.

Међутим, већ од следећег дана на Губерашу су затутњале десетине грађевинских машина и камиона. Радило се ударнички. Није шала, фабрика је планирана на 20.000 метара квадратних а рок прилично кратак. Посебно за српске стандарде и навике.

-Ова фабрика је нада не само за стотине Паланчана и Плањана који траже посао, већ и за буџет општине Смедеревска Паланка, јер ће се значајно повећати приходи од пореза на плате. Имамо чврсте гаранције извођача радова али и наших партнера из Кореје да  ће сви грађевински радови бити завршени до краја октобра. Након тога почиње фаза монтирања машина и производних трака – изјавио је на дан почетка радова председник паланачке општине Никола Вучен.

Планирано је да фабрика у првој фази запошљава 700 а кад проради пуним капацитетом 1.000 радника.

Пролазници путем Паланка – Плана су у неверици вртели главом кад би видели да су само после четири месеца фабричка хала и помоћни објекти завршени. И да се прешло на другу фазу – постављање инсталација и асфалтирање саобраћајница унутар фабричког круга.

Фабричке хале и други помоћни објекти су завршени а у току су завршни радови радови постављању инсталација и радови на изградњи и асфалтирању саобраћајница унутар фабричког груга.

Испоставило се да Вучић није испунио обећање. Он је 27. маја 2020. Обећао да ће фабрика бити готова за годину дана а она је свечано почела са радом месец дана раније – 24. априла 2021. године. Уз председника Вучића отварању фабрике је присуствовао и амбасадор земље инвеститора.

-Велика ми је част што присуствујем отварању фабрике. Знам да без блиске сарадње и заиста неуморних залагања компанија и општине, не би било могуће изградити и отворити данас ову фабрику. Посао се на изузезан начин завршио. Вучић је показао снажно руководство, није уопште штедео напоре да овај пројекат буде успешан. Прошли месец сам Вучену дао донацију маски из Кореје. Бирао сам Смедеревску Паланку да би помогли људима у општини, и онима који се боре у првим редовима против ковида. Као што можемо видети изградили смо велелепну фабрику – рекао је амбасадрор Кореје у Србији.

Окупљени мештани и функционери локалне самоуправе нису ни покушавали да крију своје одушевљење.

– Ово је велики дан за Смедеревску Паланку, од данас гледамо у будућност. Фабриком која је никла за четри месеца, почела је нова ера напретка Паланке, грађани су поново дочекали да Смедеревска Паланка буде уписана у мапу фабрика Србије. Имам част да у име свих Паланчана, кажем, да смо постали једна од водећих општина у Подунавском подручју. Брзином светлости смо отворили ову фабрику, највише захваљујући председику Србије. Проћи ће и ова корона времена, радоваћемо се напретку и култури граду, радоваћемо се свему чему је урађено у Смедеревској Паланци – рекао је Никола Вучен и додао:

– Захваљујући вама председниче, пружили сте нам веру и наду да је вредно живети у провинцији, захваљујем се што је општина закорачила у нови век. Дан за захвалност нашем председнику и никада вас нећемо изневерити.

Након фабрике у Пољској, ово је једина фабрика у Европи ове компаније која има за циљ да европским произвођачима и добављачима батерија за електрична возила испоручи еколошке аутомобилске компоненте. У питању су делови за „традиционалне“ аутомобиле али и оне најсавременије, са најмодернијом компјутерском технологијом.

Отварањем фабрике у Србији, компанија Кyунгсхин успоставља систем којим ће ефикасно одговорити на захтеве потрошача и тржишта локализујући секторе као што су истраживање и развој, производња, продаја и сервис у Европи, која је једно од три водића тржишта у свету, поред САД-а и Кине.

У почетку фабрика је запошљавала стотинак радника. У међувремену, њихов број се стално повећава. Данас их је већ 500. Планирано је да их буде 700, па 1.000. Када ће то бити умногоме зависи од економске кризе која је узрокована ратом који НАТО и Русија воде на територији Украјине.

Фабрика обезбеђује значајне приходе за буџет општине Смедеревска Паланка. Радници су задовољни што су после деценија чекања добили прилику да раде и зараде, да својим радом издржавају своје породице али већина њих је мишљења да би плате морале да буду веће.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *