Кампања за очување српског језика

Пoводом Међународног дана очувања матерњег језика 21. фебруара, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону покренула је кампању за очување српског језика.

-Сваки Србин, поготово припадник друге или треће генерације у иностранству, који поред језика државе у којој живи, зна и српски језик, представља мост између Србије и света и богатство за све нас – поручио је тим поводом Арно Гујон, вд директора Управе.

У овој институцији су истакли да ће у оквиру пројекта на Јавном сервису РТС, као и на друштвеним мрежама, бити емитовано више спотова у којима, различитим наречјима, српским језиком говоре Срби из целе Србије, од Косова и Метохије до Војводине, из региона – Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и из дијаспоре.

Арно Гујон каже да је српски језик богат и разноврстан, да није најлакши за учење, али да је један од најлепших.

-Намера нам је да, у години када се у окружењу спроводи попис становништва, чији је један од кључних елемената баш матерњи језик, подигнемо свест о значају српског језика. Ми не можемо да утичемо на то како ће друти називати свој језик, али можемо да утичемо на то како ћемо ми сачувати свој – истакао је.

Гујон наглашава да је у дијаспори српски језик основна нит која повезује читаву заједницу.

-Ако се језик заборави, та нит се прекида и губи се део идентитета – упозорио је вд директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, наглашавајући богатство које за грађане нашег порекла у иностранству представља знање српског језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *