Lufthanza štrajkuje, 130 000 putnika ispašta

Nemačka avio-kompanija Lufthanza danas je zbog štrajka pilota otkazala sve letove koji polaze iz Nemačke, čime je pogođeno više od 130.000 putnika, a sindikat pilota se nalazi na udaru kritika zbog obustave rada tokom vikenda, kada u mnogim saveznim državama završavaju školski praznici.

Sindikat je pozvao pilote Lufthanze na jednodnevni štrajk nakon što uprava kompanije nije prihvatila njihov zahtev da se plate uvećaju za 16 odsto.

Predvodnik najveće opozicione stranke CDU Fridrih Merc je takođe kritikovao štrajk pilota. “Nemačka se nalazi u ekonomski osetljivom periodu.

Sukobi poslodavaca i sindikata trebalo bi da se rešavaju za pregovaračkim stolom, a ne preko leđa putnika”, rekao je Merc.

Uprava Lufthanze je saopštila da ulaže maksimalne napore da se današnji štrajk ne odrazi negativno na promet vikendom, ali to, kako se navodi, neće biti moguće izbeći u potpunosti.

S obzirom da se kod ovog štrajka ne radi o “vanrednim okolnostima izvan dometa Lufthanze”, svi putnici kojima je otkazan let imaju pravo na obeštećenje u visini do 600 evra.

Ovo je drugi veliki štrajk Lufthanze ovog leta. Krajem jula je zbog štrajka zemaljskog osoblja došlo do otkazivanja velikog broja letova usred sezone godišnjih odmora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *