Имате стан у Србији, ЈМБГ обавезно упишите!

Више од 19 милиона парцела налази се у евиденцији је Катастра у Србији, а међу основне податке власника, јединствени матични број грађана тренутно није уписан код свих.

Из Републичког геодетског завода (РГЗ) их упозоравају да им овај пропуст може направити проблем приликом купопродаје, јер је ЈМБГ једини податак који је другачији за сваку особу, док се други могу поклопити у десетинама случајева. Апелују зато да што пре унесу и ову чињеницу у базу података катастра.

Већина носилаца права над непокретностима и не зна да осим имена, имена једног родитеља, презимена, адресе пребивалишта, односно боравишта, идентификациони подаци морају да садрже и ЈМБГ. То најчешће сазнају када покушају да продају имовину, па их нотар опомене или одбије приликом склапања уговора, док се не упише и ова чињеница, пишу Новости. Може да се догоди, наиме, да још десетине људи имају идентичну комбинацију – име, презиме и име родитеља.

Захтев и такса 500 динара

„Упис ЈМБГ је значајан као безбедност и штити од преваре, јер је то индивидуална и непоновљива ознака идентификационих података о грађанину као физичком лицу, који се одређује рођењем и уписује у Матичну књигу рођених“, кажу у РГЗ. „Његовим уписом у базу података катастра непокретности обезбеђује се недвосмислен и сигуран податак за идентификацију имаоца права на непокретности. Тиме се онемогућује да друго лице са истим именом и презименом, којима се и родитељ исто зове, што се у пракси догађало много пута, упише у катастру непокретнсти у своју корист својину, хипотеку на туђој непокретности.“

Како у РГЗ кажу, власници којима мањка ова ставка, требало би да поднесу захтев за упис код надлежне Службе за катастар непокретности.

„Уз захтев је потребно доставити очитану, односно фотокопирану личну карту, лично на шалтерима, у заказаном термину, или достављањем захтева путем поште препорученом пошиљком, за коју се плаћа такса, сходно Закону о републичким таксама“, објашњавају у Катастру.

Накнада за упис ЈМБГ је 550 динара. Јединствени број омогућава да се пронађу подаци о свим непокретностима на територији Србије, на којима је одређено лице уписано као носилац права. Ти подаци су веома значајни у поступцима расправе заоставштине после нечије смрти, парничним поступцима покренутим по тужби за утврђивање права својине…

Провера уписа преко портала

Власници могу да провере да ли имају уписан ЈМБГ преко портала. Иако због заштите података о личности, ЈМБГ није доступан на јавном увиду у еКатастар, у циљу информисања грађана, доступна је информација о томе да ли је ЈМБГ за одређено лице уписан у катастру непокретности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *