Отворена летња школа „Ми смо деца неба“

Поводом јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, у организацији Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ и Филозофског факултета Универзитета у Београду, под покровитељством Православне епархије врањске и Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, данас је у овој светињи отворена је Летња школа „Ми смо деца неба“ на тему „Православни Балкан у 13. и 14. веку“.

Летњој школи присуствује око 60 студената Филозофских факултета из: Бања Луке, Источног Сарајева, Приштине са седиштем у Косовској Митровици, Београда, Ниша, Филозофског факултета Универзитета „Свети Кирило и Методије“ из Скопља и студенти из Врања.

После Свете Литургије у цркви манастира Преподобног Прохора Пчињског учеснике школе поздравили су  игуман манастираархимандрит Методије (Марковић), који је поласнике упознао са са историјом комплекса манастира, његово преосвештенство епископ врањски Пахомије, затим проф. др Јелена Ердељан, продекан за науку Философског факултета у Београду, народни посланик Скупштине Србије господин Ненад Митровић из Бујановца, проф. др Драга Мастиловић, декан Философског факултета Универзитета Источног Сарајева, доц др Дејан Антић, професор Департмана за историју Философског факултета у Нишу, проф. др Александра Костић-Тмушић, професор на Философском факултету  из Приштине, са седиштем у Косовској Митровици и проф. др Бошко Бранковић, професор Философског факултета у Бања Луци.

Првог дана летње школе предавачи су били проф. др Влада Станковић, професор Одељења за византологију Философског факултета Универзитета у Београду, са темом „Византијски свет и Балкан у 13. и 14. веку: Политика и идеологија, шравославље и римство“,

Проф. др Јелена Ердељан, студентима је говорила о „Улози племићких жена у друштвеним мрежама пре интернета. Повезивање Србије, Угарске и Византије у 13. и 14. веку“, а проф. др Драгољуб Марјановић, професор Одељења за историју Философског факултета Универзитета у Београду, о „Византијском свету и Српској цркви у 13. и 14. веку.

Полазници школе са великим интересовањем одслушали су и предавања проф. др Вука Даутовића, професор Философског факултета Универзитета у Београду, који је говорио о „Реликвијама и таксидарском кивоту у црквеној визуелној култури Балкана“, и проф. биологије Игора Алексића, са темом Заштићена подручја југоисточне Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *