U Hrvatskoj predstavljen novčić sa likom Tesle

Hrvati su odlučili da će lik Nikole Tesle definitivno biti na kovanicama evra, a danas se predstavlja i dizajn. Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti “šahovnica”, mapa Hrvatske će biti na novčuću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

Na današnjoj sednici Nacionalnog veća za evro predstavlja se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa. Sednicom presedava predsednik Vlade Andrej Plenković, a kasnije se očekuju izjave.

Podsetimo, ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se povodom našeg teksta u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama.

“Kada Hrvatska usvoji evro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku”, rekao je Plenković na početku sednice.

“Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice”, rekao je. Na dva evra biće geografska karta, na evro kuna, na 50, 20 centi Tesla, na manjim apoenima centa biće glagoljica.

Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Na kovanici od dva evra biće ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Frka Petešić prezentirao je izgled kovanica i pozdravio autora Ivana Šivaka koji je prisutan na sednici.

“Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga”, rekli su za Telegraf Biznis iz NBS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *