Рудник угасио огњишта у Великом Кривељу

Површински копови Велики Kривељ, Ново Церово, борска „Јама“ и каменолом стегли су обруч око Великог Kривеља. Експанзијом стогодишњег рударења умножавали су се лоши утицаји на животно окружење села са више од хиљаду становника и 400 кућа. Мештани, држава и кинески партнери, Зиђин, сагласни су да је исељавање целог места – једино решење.

Неким мештанима Великог Kривеља неће бити први пут да се селе. Kако је напредовало рударење на површинском копу Велики Kривељ, од те 1979. године, тако су нестајале, једна по једна, куће и цела домаћинства у овом селу.

„Овај део села се већ једном изместио и моја породица је одавде пресељена, не тако далеко на територију насеља Бањица Kривељ“, рекао је Далибор Станковић.

„Имам 71 годину, овде сам се родио, овде сам живео, преселио сам се одавде пре једно пет-шест година и сад чекам друго пресељење“, истакао је Љубиша Ћосић.

Селидба најтеже пада старима, иако им је рудник у дворишту, а храна и вода прекривени рудничком прашином.

„Ми имамо три домаћинства, ако буду преселили цео Kривељ, три домаћинства, тако да је веома тешко да се то одлучи“, навела је Мирјана Анђеловић.

У почетној фази разговора зна се да ће постојати три модела за исељавање. Појединачно свако домаћинство, цело село на друго место или правична исплата.

„Заједно са мештанима, заједно са стратешким партнером, ја очекујем да у наредних месец дана направимо тачан план и новац који је потребан да бисмо то урадили, ја заиста мислим да нема разлога да већ на јесен не кренемо са тим процесом“, рекла је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„Држава је заузела један став, а то је став да мора да се пресели цело село уз све услове и поштовање животне средине“, навео је градоначелник Бора Александар Миликић.

Мештани Великог Kривеља упутили су ресорном министарству захтев да ово пресељење буде у складу са рудничким картама оверених резерви, како се за пола века не би поново селили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *