Икона Богородице Тројеручице у Камбери

У манастиру Светог Саве – Новом Каленићу код Канбере, свечано је дочекана копија иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која је стигла из нашег Светог манастира Хиландара, а коју је донео игуман Свете српске царске лавре манастира Хиландар – високопреподобни архимандрит Методије.

Икону је дочекао заиста велики број нашег народа из Канбере, Квимбијена и околине, као и велики број народа из Сиднеја, посебно из кабраматске цркве на челу са протом Ђуром Ђурђевићем.

По дочеку иконе и уношењу у манастир Свету Архијерејску Литургију служили су Епископи аустралијско – новозеландски г. Силуан, Епископ Руске православне цркве г. Георгије, игуман Свете српске царске Лавре манастира Хиландар – високопреподобни архимандрит Методије, уз саслужење великог броја свештенства српске и руске цркве из Канбере и Сиднеја. Такође, литургији су присуствовали Његова Екселенција амбасадор Републике Србије г. Раде Стефановић, који од самог доласка у Аустралију подржава нашу заједницу и присуствује свим важним догађајима, Његова Екселенција амбасадор Русије г. Алекс Павловски, који је и од раније био гост у нашем манастиру, монахиње из руског женског манастира из Камилтауна, као и руски мушки црквени хор ”Славијанка” из Сиднеја.

После завршетка Свете Архијерејске литургије, свим присутним обратио се игуман Свете српске царске Лавре манастира Хиландар – високопреподобни архимандрит Методије, рекавши да је пресрећан што је опет међу нама, а посебно је пресрећан што је лично имао част да донесе иконе за наше манастире. Такође, он је донео и захвалницу манастира Хиландара и захвалио се српском народу из Канбере и Квимбијена који су пре пар година кад је био овде добровољним прилозима помогли обнову манастира Хиландара, који је баш тада после пожара био у веома тешкој ситуацији.

После обраћања игумана Методија сви присутни гости прешли су у велику манастирску салу где је био припремљен веома богат ручак, који је за ову прилику приредила Митрополија, а да све буде онако како треба побринуле су се наше сестре из кабраматске цркве. Био је припремљен и културно – уметнички програм, уз наступ фолклорних група из цркве Св. Сава са Фарера, руског црквеног хора “Славијанка”, као и наступ наше младе Српкиње из Kанбере, Светлане Аранђеловић која за сваку прилику пева песму ”Хероји са Кошара” и друге песме са Косова и Метохије. Изведено је неколико рецитација које је са својим ћеркицама припремио свештеник Горан Ћећез, који је иначе и водио читав програм.

Свим присутнима у сали обратили су се и њихове Екселенције амбасадор Републике Србије г. Раде Стефановић који је истакао да је пресрећан што као амбасадор присуствује овом прелепом догађају у Канбери и што по други пут има част да дочека и целива икону Пресвете Богородице Тројеручице. Први пут је негде деведесет и неке године као студент стајао сатима и чекао да икона стигне у Београд, а сада и овде.

Његова Екселенција амбасадор царске Русије, такође је рекао да је пресрећан што присуствује овом прелепом чину, говорећи и о руским и српским братским и нераскидивим везама. Као и на почетку обраћања, тако и на самом крају свим присутним обратио се Епископ аустралијско – новозеландски г. Силуан, не скривајући колико је презадовољан и пресрећан што је успео да организује да ова прелепа копија Пресвете Богородице Тројеручице стигне у манастир Нови Каленић. Икону је платио г. Ратко Милићевић и наменио је за душу његове покојне супруге Вере.

Епископ Силуан је рекао да је сада уласком иконе у наш манастир Св. Саве, ушао и део Хиландара – Свете Горе. И за сам крај, он се захвалио свима који су дошли да дочекају икону, као и свима онима који су на било који начин помогли и помажу манастир, позвавши све оне који буду у прилици да дођу на прославу педесет година од оснивања манастира Св. Саве у Илајну.

Био је ово један заиста величанствен догађај, који је јако обрадовао, не само српски народ у Канбери и Квимбијену, где је икона стигла, него и Србе широм Аустралије. С обзиром да је на овом свечаном догађају био присутан велики број гостију из наше братске Русије, то је најбољи показатељ колико су наше братске везе нераскидиве. Колико год да неки страни плаћеници и натофили по Србији свакодневно хистеришу покушавајући да српски народ окрену против Русије и руског народа то се никад неће десити, јер је српски народ паметан и зна ко су му пријатељи, а ко непријатељи. Живела велика Србија и живела велика царска Русија!!!

Текст: Гроздана Драгичевић – Тодориновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *