Тешко бреме за потомке жртава али и џелатa

Душан Басташић, председник удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке био је гост емисије „У средишту пажње“ Радио Беогерада . Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг. Основано је са циљем да се жртве и злочини сачувају од заборава.

Филм “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, српски кандидат за награду “Оскар”, премијерно је приказан у биоскопима неколико америчких држава.

Дистрибуцији су претходиле бројне полемике, спорна оцена магазина “Варајети” да је реч о српској пропаганди, реаговања домаћих званичника и рат на друштвеним мрежама између српских и хрватских корисника.

Како је и зашто српски филм толико узбуркао духове? Како је могуће да истина о догађајима од пре осам деценија, испричана филмским језиком, ни данас не може да се прихвати? То су била нека од питања за госта емисије “У средишту пажње” , Душана Басташића, председника удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке.

Басташић је изјавио да није лако потомцима жртава Покоља али и потомцима џелата, носити се са бременом драматичног породичног искуства. Послушајте шта је Басташић рекао у овом интервјуу:

Интервју почиње у 18:40 минути емисије

Уредник и водитељ емисије је Ивана Прибићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *