Сурови краљ са женом змијом

Анри је рођен у дворцу Сен Жермен, а са седам година одведен је у заробљеништво у Шпанију. Тамо је размењен за оца, краља Франсоана, који је поражен и заробљен у бици против цара Карла Петог код Павије 1525. године.

Заједно са братом четири године држан је као талац у шпанском ропству.

Оженио се у 14. години Катарином де Медичи из Фиренце, а венчао их је папа Климент седми. Ипак, љубав његовог живота била је удовица Дијана де Поатје у коју се заљубио када га је млада дама нежно загрлила оног дана кад су га као седмогодишњег дечака одвели у заробљеништво.

После једне партије тениса 10. августа 1536. године умро је његов брат Франсоа а Анри је постао француски престолонаследник.
За краља Француске крунисан је на његов 28. рођендан 1547. године у катедрали у Ремсу. Био је суров владар а његову владавину обележили су ратови против Хабзбурговаца и прогони протестаната, углавном калвиниста познатих као хугеноти. Сурово их је кажњавао, посебно министре, спаљивањем на ломачи или одсецањем језика због изношења јереси.

Слика може припадати једна или више особа и текст који гласи „M THE SERPENT QUEEN“Краљ Анри Други био је страствени ловац и учесник витешких турнира. У близини палате де Восгес 30. јуна 1559. организовано је такмичење у славу победе над Хабзбурговцима и удаје његове кћери Елизабете за шпанског краља Филипа.

На такмичењу краљ Анри, који је носио боје своје љубавнице Дијане де Поатје рањен је у око парчетом расцепканог копља Габријела Монтгомерија, капетана Краљеве шкотске гарде. Упркос напорима краљевског хирурга Амброаза Пареа, оштећење ока и мозга било је фатално и десетак дана касније француски краљ је преминуо.

Сахрањен је у краљевској гробници у базилици Сен Дени.

Док је лежао на самрти, краљица Катарина ограничила је приступ његовом кревету и забранила његовој љубавници Дијани де Поатје да га види, иако је он то више пута тражио. После краљеви смрти Катарина је послала Дијану у изгнанство где је живела на свом имању до краја живота.

У то време био је обичај да се крљево срце затвори у посебну урну. Споменик са срцем Анрија Другог налазио се у Лувру, а пре тога у капели у Орлеану, испод пирамиде.

Оригинална бронзана урна у којој је било краљево срце уништена је током Француске револуције, а реплика је направљена у 19. веку.

Анрија је наследио његов болешљиви петнаестогодишњи син Франсоа, али је стварну власт у држави преузела Катарина Медичи.

„The Serpent Queen“ – најновија je серија о Катарини де Медичи са већином догађаја из ове објаве на страници Волим да знам.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *