Хоће ли Мило одговарати за покушај државног удара?

Пише: Предраг Савић, адвокат и писац

На Цетињу је јутрос спречен добро осмишљен и организован прави државни удар и уколико се органиазатори и учесници, брзо не санкционишу, Црну Гору не очекује ништа добро!

Мило Ђукановић и Веселин Вељовић

Сви они који су на барикадама и на Цетињу спречавали службена лица у вршењу службене радње могли би да се нађу на удару кривичног прогона због неког од кривичних дела: спречавање службеног лица у вршењу службене радње члан 375., напада на службено слице из члана 376., учествовање у групи која је спречила службено лице из члана 377., позивање на отпор из члана 378. и непоступање по наредби за удаљавање из члана 379. КЗ Црне Горе.

Организована група око шефа државе тешко је нарушила јавни ред и мир, изазвала панику и тако створила услове да се испита њихова кривична одговорност у складу са чланом 398. КЗ.

Многи који су учествовали у стварању хаоса на Цетињу и око њега због вршења насиља према другима, грубог вређања, дрског и безобзирног понашања којим су реметили јавни ред и мир у свакој правној држави одговарали би због кривичног дела насилничког понашања из члана 399. КЗ.

Ухапшеном Веселину Вејовићу као команданту у овом против Уставном деловању прете вишегодишње казне закона, мада је извесно било да је њега било могуће процесуирати још пре двадесетак дана када је позивао на насилну промену Уставног уређења, позивајући полицију на непослушност а остале грађе на спречавање увођења митрополита Јоаникија у увођење, што представња кривично дело из члана 362. КЗ.

Надлежни државни органи Црне Горе мораће да испитају и одговорност многих опозиционих црногорских лидера али и гостију из суседне Србије који су јавно подстицали на насиље и мржњу према Српској православној цркви и њеном свештенству и православном народу. Овакво деловање мотивисано религијским побудама према члану 370. КЗ Црне Горе кажњиво је и запрећена је казна од шест месеци до пет година затвора. Што значи да ако полиција или тужилаштво, по службеној дужности или некој од кривичних пријава покрене поступак против Ненада Чанка или Вука Драшковића, њима нимало неће бити лако да објасне зашто су у суседној земљи изазивали верску мржњу и подстицали на насиље.

Сви они који су осмислили, организовали, подстрекивали и помагали антиуставно деловање и покушај државног удара услед којег је дошло до повређивања већег броја људи, напада на службена лица, великог узбуђења и узнемиравања јавности али и до ограничења слободе кретања и делимичног спречавања верског обреда, морали би бити адекватно процесуирани од стране тужилаштва и полиције.

Најодговорнији је у сваком сличају шеф државе Мило Ђукановић као организатор оваковог антиуставног деловања. И он би морао да сноси сваку политичку, кривичноправну и материјалну одговорност. Пред посланицима из владајуће већине Црне Горе је процена да ли треба да покрећу иницијативу за опозив, која подразумева и потребу да се о неуставном деловању председника изјасни и Уставни суд Црне Горе. Зна се да је то сада већ „крња“ институција у којој је највећи број преосталих судија под директним утицајем Мила Ђукановића. Посланици би могли да предузму и неке друге законодавне активности и потезе, а међу њима је и укидање имунитета појединим колегама.

Покушај државног удара на Цетињу је показао и све крипофашистичке манире деловања Мила Ђукановића, његовог ДПС, појединих лобиста и његових политичких сателита. Чињеница да није дошло до промена у тужилачкој организацији  више него аларамантна. Специјални државни тужилац Миливоје Катнић, је најужаснији  пример. Он се све са све гас маском шетао по Цетињу и изигравао хероја у одбрани интереса Мираша Дедејића и његове некаконске цркве, као власти и „имовине“ Мила Ђукановића и осталих криминалних кланова. Требали више понављати иговори: колика је грешка направљена што он раније није смењен?

Овај покушај државног удара показује колико је било битно извршити кадровске и реформске промене у правосуђу. Судови и полиција су годинама били окосноица Ђукановићеве партијске страховладе у којој је јавни сервис телевизије Црне Горе био ударна песница. Чињеница да је и најмања промена на челу РТЦГ довела до „пукотине“ кроз коју су емитовани снимци и информације са устоличења на Цетињу указује од коликог су значаја кадровске промене за стварање демократксе атмосфере и заштиту уставног поретка и безбедности државе.

Ово је и опомена извршној и законодавној власти да уколико дозволе у будућности слична догађања, немају чему да се надају! Биће лак плен у канџама Милове три деценије грађене криптофашистичке организације, којој данас највише смета борба против организованог криминала и успосатвљање правне и демократке државе у Црној Гори.

Зато треба очекивати брзе реакције свих надлежни, а извршна власт и парламетарна већина морају охрабрити и подстаћи на законито деловање тужилаштво и судове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *