Стваралаштво деце Србије на Дану традиције

Дечји културни центар Београд и Удружење кореографа народних игара Србије позивали су децу и младе од пет до 14 година из целе Србије да учествују у наградном конкурсу под називом „Бирам Србију” у оквиру манифестације Дан традиције. Конкурс је отворен до 10. септембра и за све они који то желе још није касно да пошаљу своје радове.

foto (8)

Идеја организатора конкурса је подстицање младих да кроз уметничке медије – слику, фотографију, поезију, прозу и видео-клип, дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. Конкурс је прилика младима да кроз цртеже, слике и видео-записе представе породичну историју или археологију свога краја и откривају заборављене ствари на бакином и декином тавану на селу..

-Осећали смо професионалну жељу и позив да осмислимо уметничке садржаје који би по свом исходишту и циљевима представљали саборну, породичну, националну, државну манифестацију. Традиција као инспирација за уметничко стваралаштво и усвајање знања о идентитетским вредностима и националној припадности, послужила нам је као наслов за манифестацију Дан традиције. Пошто су деца и млади најпозванији да откривају идентитетске вредности баштине и наслеђа свог народа креативним односом према историјског грађи, ДКЦБ придружио се Удружењу кореографа народних игара Србије да осмисли садржаје и програме – каже мр Драган Марић, директор Дечијег културног центра Београда.

Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво, је управо полазна тачка и конкурса који жели да подстакне комуникацију предака и потомака кроз литерарне, ликовне и мултимедијалне радове. Одевни симболи, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати треба да буду инспирација учесницима конкурса.

Сваки учесник може послати по један рад, а пристигле  радове оцењиваће стручни жири. Ликовни радови могу бити у форми цртежа, слике, илустрације и колажа (димензија до 50х70 цм), а све ликовне технике су дозвољене. Литерарни радови треба да буду написани у Word документу. Видео клипови, у трајању до 3 минута, треба послати путем Wetransfera.

Ликовне радове треба послати на мејл likovni.konkurs@dantradicije.rs, литерарне радове на literarni.konkurs@dantradicije.rs и видео-клипове на video.konkurs@dantradicije.rs, уз следеће податке: име и презиме учесника конкурса, узраст, град/село у којем учесник живи, колико чланова броји ужа породица, e-mail и контакт телефон.

Најуспешнији учесници, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, освојиће ваучере за путовање по Србији за себе и своју ужу породицу, породични ручак у београдском ресторану, ранчеве, књиге и друге вредне награде!

hor-dkcb-1

Иначе, манифестацију Дан традиције, која се одржава први пут, обележиће параде на централним улицама градова широм Србије, сабори, музичко-сценски наступи, традиционалне нароне игре и песме и концерти свирача старих музичких инструмената и оркестара, а централни догађај биће одржан у Београду 15. септембра.

-Свечана поворка учесника у народним ношњама тог дана кренуће у 12 часова од почетка Кнет Михаилове улице и  Библиотеке града Београда, а завршиће се на Тргу Републике где ће бити одржан главни музичко-сценски програм са глумцима, певачима, дечијим хоровима и фолклорним ансмаблима – истиче Марић.

Дечији културни центар Београд, царство дечје културе и стваралаштова ове године обележиће изузетан јубилеј, седам деценија постојања.

Насловна фотографија: Деца са мр Драганом Марићем, директором Дечјег културног центра Боеграда  

One thought on “Стваралаштво деце Србије на Дану традиције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *