„Госпар Мато“ у Требињу

У уторак на Огњену Марију, 3о. јула, у Народној библиотеци у Требињу оджаће се промоција књига „Госпар Мато Грацић“, аутора Предрага Савића и Саше Недељковића и репринт издања „Пуцањ у празно“, Џаспара Рутама, у издању издавачке куће „Народна просвета“ из Београда.

О овим изузетно вредним књигама говориће, поред аутора Предрага Савића, познатог српског адвоката и писца, и проф. др Милорад Вукановић , председник Српског национаног већа у Дубровнику, представници Општине Требиње и Удружења бораца Југословенске војске у отаџбини и Трифко Ћоровић, уредник портала „Слободна Херцеговина, који је најзаслужнији што ће читалачка публика у Требињу бити у прилици да се упозна са новим издањима „Народне просвете“.

Књига „Госпар Мато“ је истраживачки подухват историчара Саше Недељковића и Предрага Савића, који је заправо одговор свима онима, а нажалост има их и међу Србима, који покушавају да оспоре или минимизрају постојање Срба римокатолика. Њихово погрешно мишљење је да католици нису могли да буду Срби, јер нису православне вере.

На најупечаљивији начин аутори показују и доказују на случају др Мате Грацића, и других дубровачких Срба колико је био јак културно-политички срспкоримокатолички покрет са препознатљивим националним утемељењима и изузетне интелектуалне снаге с краја 19. и почетка 20. века све до усташке творевине НДХ, која га је збрисала са лица земље. Да невоља буде већа, комунисти су ове честите људе, а међу њима је био и др Грацић посмртно прогласили народним непријатељима а њихове породице остале су без имовине и основних грађанских права. Мато Грацић је метафора заборављених, снажних, често драматичних судбина римокатоличких Срба из Дубровника, који су платили високу цену своје неизмерне љубави према српству.

Фототипско издање књиге „Пуцањ у празно“ Џаспара Рутама је сведочанство овог енглеског обавештајца, који је током 1943. и 1944. године боравио у штабовима четничких команданата и лично упознао Дражу Михаиловића, о природи и улози четничког покрета током Другог светског рата. Књига је објављена непосредно после рата 1946. године и на аутентичан и објективан начин даје читаоцима одговоре на кључна питања као што су да ли су четници сарађивали са нацистима и зашто су током рата у великој мери били пасивни. Предговор за ову књугу написао је Предраг Савић, а њено издавање помогли су Срби који живе и раде у Лондону, међу којима је и фудбалер Лука Миливојевић, капитен енглеског премијерлигаша Лука Миливојевић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *