E ovo je selo, ali špansko

Bilo je zamišljeno kao privremena atrakcija, a i pored „oročenog“ trajanja živi bezmalo ceo vek. I pri tom, donosi milionske prihode kao pravi „magnet“ za milione turista!

Svi koji ste pomislili na Špansko selo i izreku „ko špansko selo“ , pogodili ste ! U pitanju je –Špansko selo!

Špansko selo (Poble Espanyol) je još jedna u nizu velikih atrakcija izgrađenih u Barseloni za Svetski sajam 1929. godine (EXPO). Bilo je planirano da se ovo selo sruši posle završetka izložbe! U Barseloni gde, doslovce kao Bibliju poštuju urbanističke planove, dogodilo se čudo. Zbog neočekivano velikog interesovanja selo nije srušeno!

Špansko selo postalo svojevrstan muzej arhitekture i kulture Španije, nezabjlazno mesto na svetskim turističkim mapama. Čini ga 117 zgrada, trgovi i ulice tipične za 15 različitih oblasti Španije. Neke od tih zgrada su gradjene samo „frontalni“ kao filmske i pozorišne kulise.
U okviru ovog kompleksa se nalazi i pozorište, muzej savremene umetnosti, umetničke radionice i niz restorana sa specijalitetima koji potiču iz raznih regiona Španije. Naravno tu i zanatske radionice kao idealan mamac izvlačenje para iz džepova turista. Da se razumemo, većina zanatskih i umetničkih dela iz Španskog sela imaju trajnu vrednost!

Više od 30 umetnika ovde pred posetiocima stvara različite predmete od stakla, kože, keramike, drveta. Pored raznih ukrasnih predmeta i nakita koji se ovde izradi moguće je kupiti čak i ručno izrađene klasične španske gitare. Najviše pažnje turista privlači poseta staklariji gde majstori prave najrazličitije predmete od stakla.

Muzej Fran Daurel je privatna kolekcija koja je takođe deo sela a sadrži dela čuvenih španskih umetnika poput Pikasa, Dalija i Mira. Muzej sadrži kolekciju slika, skulptura, tapiserija, crteža i predmeta od keramike.

U Španskom selu često se održavaju različiti kulturni događaji – koncerti, flamenko nastupi, gastronomski festivali, venčanja kao i različite aktivnosti za najmlađe. Glavni trg može da ugosti oko 5.000 ljudi.

 

Слика може припадати 5 особаСлика може припадати 3 особе и текст који гласи „上 BARRIO GANDALAZ TALLERS D'ARTESANIA Terrissaire“

Putuje i piše: Predrag T. Savić, advokat i pisac/Fotogrfije: Relja i Petar Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *