Србији враћен портрет Чедомиља Мијатовића

Амбасада Србије у Лондону је објавила да је Србија постала богатија за уметнички портрет Чедомиља Мијатовића, једног од првих 16 академика Српске краљевске академије и њеног другог председника, као и утемељивача Народне банке Србије.

-Као део шире бриге за српско историјско наслеђе, што је један од приоритета Министарства спољних послова и српске дипломатске мреже широм света, сматрала сам да би било од историјске важности да се слика откупи, постане власништво Србије и задржи изложена у просторијама Амбасаде – изјавила је она.
У саопштењу Министарства спољних послова издатим тим поводом се наводи да је Мијатовић као шестоструки српски министар финансија, вишеструки министар иностраних дела и дугогодишњи посланик Краљевине Србије у Лондону, оставио неизбрисив печат и на британско – српске односе.

Био је потписник и трговинског споразума са САД из 1881. који се означава као успостављање дипломатских односа две државе.

Портрет је више деценија био у власништву Мајкла Тавенора, старешине катедрале у Херфорду који је слику добио од кћерке Чедомиља Мијатовића Милице Прајор.

One thought on “Србији враћен портрет Чедомиља Мијатовића

  • 6. фебруар 2021. at 15:10
    Permalink

    To je portret jednog od najvećih izdajnika koju je Srbija imala u svojoj istoriji. Grof Čedomilj Mijatović je potpisivanjem Tajne konvencije protiv svoje zemlje postao sinonim moderne izdaje,čime je Srbija u miru predala svoj državni suverenitet Austro-ugarskoj.
    Osnovne stavke konvencije su bile:1) Ni pogled preko Drine,Save i Dunava; 2) ni pedalj južnije od Kosovske Mitrovice; 3) da će sprečiti svaki kritički glas Srba van svoje Matice; 4) u slučaju rata Srbija neće dozvoliti prisustvo nikakve dobrovoljačke vojske na svojoj teritoriji( mislilo se na Ruse). Puno više o ovom srpskom „grofu“ možete pročitati u knjizi „Grofovska vremena“ ili jednostavnije i lakše,ukucajte na YouTube „Grofovska vremena“.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *