Prodaje se srpsko sela Brezna

Selo Brezna nekada je bilo  jedno od većih  po broju stanovnika u gornjomilanovačkoj opštini, a danas je ova varošica otišla  na doboš. Proživljava sudbinu mnogih mesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena. Ako kojim slučajem imate malo novca na računu možete kupiti glavni trg ove planinske lepotice za male pare  i to sve zajedno sa Domom kulture, poštom i mesnom zajednicom.

Milivoje Filipović, pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela, kako ga vreme gazi plaši se da će bitku sa godinama izgubiti, pa je odlučio da ovu za njega veliku vrednost proda nekom ko je isto tako kao on raspoložen da je čuva.

Selo čeka novog vlasnika: Cena pristupačna, ali se novi vlasnik pažljivo bira

“Ovo je nekada bio centar života, u poštu je stizalo na stotine pisama godišnje, a još uvek očuvani stoje sefovi i dirktorske fotelje.  Kupio sam ovo pre dve do tri godine od tadašnje zadruge, dom kulture, mesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte gde imaju dva stana i oko četri hektara obradive zemlje.  Ne gledam da zaradim na tome, prodajem po istoj ceni, samo hoću da se uverim da će ovaj simbil sela otići u prave ruke“, kaže Milivoje.

Vlasnik: Milivoje Filipović prodaje selo

Centar sela Brezna građen je pre oko stotinu godina kulukom i mobom svih meštana. U izgradnji su učestvovali muškarci, ali i žene i deca. Svi su dali svoj doprinos, prolili znoj i zaradili žuljeve na rukama kako bi njihovo selo imalo centar za ponos. Nisu očekivali ovakvu sudbinu za kraj.

“Ovo je simbol našeg sela, a danas je simbol i sudbine srpskog seljaka. Ovo je nekada  bio uspešan voćarski kraj, a do pre deset godina ovde je bilo puno ljudi, imao si sa kim i da popričaš i da popiješ rakiju, toga više nema i ostale su nam samo napuštene  građevine kao spomenik da svedoče o tom vremenu”, kazao je Mihajlo Nikolić meštanin sela Brezna.

Osvrt na prošlost Brezna, nekad voćarski kraj sada samo opustelo selo

Kažu da svaka roba ima svog kupca, pa ostaje  da se vidi da li će neko u Srbiji kupiti i centar sela sve zajedno sa mesnom kancelarijom i starom poštom.

Tekst i fotografije: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *