Dinina revolucija u borbi protiv neplodnosti

Dina Radenković jedna je od onih koji pomeraju granice u nauci i medicini. Ona je dospela na Forbsovu listu 30 ispod 30 jer je uvela pravu revoluciju u tretiranju neplodnosti.

Dina je odrasla na jugu Srbije, studirala je matematiku i inženjerstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu i diplomirala medicinu na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Pre nego što je pokrenula Gameto 2021. sa suosnivačem i preduzetnikom Martinom Varsavskim, udružila se sa genetskom laboratorijom na Harvardu kako bi finansirala istraživanje o tome se može poboljšati zdravlje žena.A kako je sve krenulo?
Njen otac, kao profesor histologije i embriologije, ohrabrio ju je da radi u laboratoriji i proučava rast embrionalnih tkiva pod mikroskopom.
Posle rata Dina se preselila u London i upisala medicinsku školu UCL, gde je stekla dvostruku diplomu – iz medicine i fiziologije.
Bila je odlična studentkinja i dobila je više nagrada.Veliki stručnjaci su počeli da je primećuju i onda je izabrana da se predstavi na jednom ekskluzivnom događaju u Londonu, i to pred najvećim tehnološkim mogulima.

U narednim godinama Dina je radila je na različitim kliničkim i istraživačkim projektima, a imala je svoje mesto i na Univerzitetu Harvard, u oblasti preventivne kardiologije.Tokom pandemije korone radila je u bolnici u prvoj liniji odbrane. U jednom intervjuu je rekla šta ona radi preventivno za svoje zdravlje.
Prvo, priznaje da najzdraviji način žvivta nije uvek moguć kad mnogo radiš i brineš o drugima, ali svake godine radi magnetnu rezonancu celog tela i redovne ginekološke preglede.
„Krvnu sliku proveravam svaka četiri meseca, a monitor za glukozu nosim dva puta godišnje. Uvek se trudim da spavam sedam, osam sati.

Praktikujem autofagiju osam do 10 sati dnevno i trudim se da najmanje jednom nedeljno postim 18 sati.

“Dina, koja danas živi u Njujorku, takođe boksuje dva puta nedeljno, trči 10 kilometara jednom ili dva puta nedeljno, a ide i u teretanu i na ples.

Dina nema ni 30 godina, a uspela je sve to u životu plus našla je i ljubav, udala se i nedavno postala mama.Na pitanje koji savet daje mladim ženama ako ne znaju koju karijeru da odaberu, kazala je ovako:
„Počnite od onog što želite, a ne od onog što je moguće, a zatim izvršite obrnuti inženjering, tj. izanalizrajte taj svoj plan do detalja.“
Izvor: Zadovoljna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *