У Босни седам џамија на српским имањима

Српска црква у Копењевић Пољу срушена јер је саграђена на земљи Фате Орловић и тиме је правда задовољена, али правде нема за Србе на чијим отетим имањима се шепуре џамије 
Пише: Душан Марић

У Републици Српској је постојала једна црква саграђена на муслиманској земљи. Три године после рата у Коњевић Пољу код Зворника, на имању Фате Орловић, подигнута је Црква усековања светог Јована Крститеља. Након две деценије суђења и више судских пресуда, укључујући и ону Европског суда у Стразбуру, црква је срушена.

Званичници у Сарајеву и муслиманска јавност су то оценили као „победу истине и правде“. Што стоји. Ако ћемо поштено, цркви ту и није било место.

Просто је невероватно да је неким српским билмезима (јер такав идиотлук се може изродити само у глави билмеза) уопште пала на памет блентава идеја да српску светињу праве на приватном земљишту муслиманске ратне удовице. Њен је муж, заједно са двадесетак чланова уже, шире породице и родбине, страдао у рату. Од српске руке.

Фата Орловић је дочекала правду. Био би ред да је дочека и Владо Ђерић из села Ноћајевићи код Кладња. Наиме, на захтев меџлиса Исламске заједнице, на његовом имању је изграђена џамија. Недалеко од згаришта његове куће, коју су његове комшије муслимани запалили 1992. године. И Ђерић је тражио правду пред домаћим и страним судовима и институцијама али је није нашао. Јер је Србин. Да је, например, Хрват и католик, скоро је сигурно да би џамија била уклоњена. Да ствар буде још ружнија, он је из свог села избегао у – Зворник,  општину којој припада Коњевић Поље, у којој је срушена поменута црква саграђена на муслиманском земишту.

Али нису Ђерић, џамија код Кладња и билмези који су ту џамију подигли, једини. У Федерацији БиХ постоји још најмање шест џамија које су саграђене на српској земљи. Отетој српској имовини. Најпознатија од њих свакако је чувена џамија краља Фахда, на Алипашином Пољу у Сарајеву, коју је Саудијска Арабија саградила на земљишту отетом од српске породице Млађен. Тешко је поверовати у случајност да је на земљишту породице Млађен саграђена још једна џамија – у сарајевском насељу Мојмило.

Муслиманске богомоље бесправно су саграђене на српској земљи и у селу Здена код Санског Моста, у мостарском насељу Врапчићи, Крижевићима код Олова и у Раковици код Сарајева.

Власници земљишта су прво протерани, њихове куће су спаљене а онда је на темељима згаришта или недалеко од њих саграђена џамија. И све су саграђене на захтев локалног меџлиса Исламске заједнице.

Тешко је рећи шта је овде аморалније. Мада је можда прикладније рећи перверзније: то што су џамије саграђене на отетој земљи православних верника или што су саграђене на захтев исламске верске институције.

Ако је БиХ, као што тврде њени званичници и окупациони високи представници, и као што гарантују њен устав и Дејтонски споразум, правна држава, равноправна заједница три народа и три традиционалне религије, односно ако у њој Срби и православци имају иста права као што их имају муслимани, онда би свих седам џамија које су саграђене на отетој српској земљи требало срушити.

Насловна фотографија: Џамија Краљ Фахд на Алипашином Пољу у Сарајеву

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *