Делегација Велике Плане посетила Сребреницу

Душан Марић био је на челу делегеације, која је положила венце на спомен-обележје страдалим Србимау Кравици и Јежештици, а потом имала разговоре са домаћинима у Себреници и Братунцу 

Општина Велика Плана наставља да даје пример како се треба односити према значајним догађајима и личностима из српске историје, посебно кад су у питању борци и цивили који су страдали у ратовима за слободу.

Делегација општине коју је предводио народни посланик и председник Скупштине општине Велика Плана Душан Марић, а у којој су били председник општине Страхиња Павешковић, начелник општинске управе Топлица Пинторовић и члан Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. године из Милошевца Дејан Писаревић посетила је јуче Сребреницу, Братунац, Кравицу и Јежештицу.

Душан Марић истиче да су дошли да у тешком дану, када је у Генералној скупштини УН усвајана срамна резолуција о лажном геноциду у Сребреници, буду са својим народом у Подрињу, пруже му подршку и кажу не креаторима новог покушаја сатанизације српског народа.

-Немци су почели два светска рата и починили највећи геноцид у историји цивилизације. Заједно са хрватским и муслиманским усташама починили су геноцид над српским народом, у којем су убијене стотине хиљада цивила. Само у Средњем Подрињу убили су 6.469 Срба а у марту 1942. у Старом Броду на Дрини поклали су збег од 6.000 српских жена, деце и стараца. И сад они нас оптужују за геноцид. То је исто као да највеће проститутке усвајају резолуцију којом позивају на јавни морал или да највећи криминалци поштеним људима држе предавање о поштењу – каже он.

Делегација из Велике Плане положила је цвеће на спомен-обележја у Кравици и Јежештици. У Другом светском рату муслимани су у Кравици убили више од 500 српских цивила а на православни Божић 1993. село су попалили и у њему убили 59 људи. У Јежештици муслимани су од 1941. до 1945. убили 161  а у последњем рату 38 мештана.

-Муслимани су у нападу на Јежештицу 8. августа 1992. године пред очима Савке Млађеновић заклали њене синове Драгана и Анђелка а затим су и њу заклали. Анђелкову главу су одсекли и однели у Сребреницу где су је у еуфорији због почињеног злочина шутирали као фудбалску лопту – каже Марић.

Марић је на спомен-крст на  гробљу у Братунцу, на којем почивају десетине палих војника Војске Републике Српске, положио венац у име Републике Србије а у делегацији су били и Страхиња Павешковић и председник општине Љубовија Милан Јовановић.

Делегација Велике Плане је у Братунцу примљена од начелника општине Лазара Продановића, у Сребреници је имала одвојене разговоре са начелником општине Младеном Грујичићем,  председником Скупштине Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Бранимиром Којићем и председником удружења Источна алтернатива Републике Српске Војином Павловићем.

-Посебно је био дирљив сусрет са Браном Вучетићем, младићем који је имао само девет година кад су његову кућу напали муслимани из Сребренице и убили му оца Радована и брата Миленка, који је имао 17 година а њега одвели у логор. Три месеца раније муслимани су му убили мајку.

Гости из Велике Плане су својим домаћинима поклонили два лаптопа, један за општинску управу Сребренице а други за општинску организацију породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Међу више од 60 српских цивила и територијалаца које су муслимани из Сребренице масакрирали 24. септембра 1992. године у  Подрављању је и Небојша Павловић из Велике Плане. Имао је 21 годину. Његови посмртни остаци никад нису пронађени. Највероватније се налази међу мученицима који су спаљени.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *