Амерички снови младе српске глумице

Мила Милошевић, глумица и певачица из Њујорка
Пише: Драган Мишковић 

Одувек je желела да се бави глумом и певањем на светском нивоу. Њени снови почели су да се остварују релативно брзо по доласку у Америку. Била је одлучна у намери да успе и на њеној животној вези пре Америке биле су карике Србија и Мађарска, што донекле асоцира на путање Николе Тесле, Зазе Габор, Монике Селеш, Новака Ђоковића… Никола Лончар, лидер и оснивач Теслине фондације упутио нас је на ову даровиту девојку коју је америчка публика већ видела а било би веома корисно и да је виде наши људи. Креним редом!

Мила Милошевић је глумица и певачица, која je рођена и одрасла у Војводини (у Кањижи и Чонопљи).  Провела је своје гимназијске године у Будимпешти, у Српској Гимназији Никола Тесла. Радо је прихватила позив за разговор.

На слици може бити: 1 особа– Ова школа и живот у Мађарској су ме припремили за одлазак даље у иностранство – каже Мила. – Мој сан ме напокон довео у САД и у Њујорк, где сам се доселила сама. Откад сам овде почела да радим, била сам у десетинама реклама, у дугометражним и краткометражним филмовима, и серијама као Succession (ХБО).  До сада сам наступала у Карнеги Холу, The Duplex, Мetropolitan Room, Don’t Tell Мама, између осталих. Комедију и импровизацију сам учила у Magnet Teatru једном од најпознатијих позоришта импровизације. Од 2020. сам Амерички држављанин и живим и радим на Менхетну.

 • Како сте заволели певање и глуму? 

-Од малена сам желела да постанем глумица и певачица, јер сам се увек дивила филмовима, серијама и музичким програмима које сам гледала на тв и себе смештала у филмске радње.

 • Где сте све учили глуму ?

-У Њујорку сам учила глуму у приватним глумачким студијима који се специјално баве глумом за ТВ и Филм, и са неколико чувених инструктора глуме као што су Aнтони Абесон, Аустин Пендлетон, Mет Њутн и Ричарде Клајн. Волим што се на Америчком тржишту тражи да глумци регуларно тренирају са инструкторима глуме и да похађају часове, да би остали, као што овде кажу, “шарп” или ”спремни”.

 • На слици може бити: 6 особаШта мислите о нашим српским глумцима? 

-Ја сам одрастала волећи глумце и глумице као што су Никола Којо, Никола Ђуричко, Милан Гутовић, Сергеј Трифуновић, Милена Дравић. Њихова глума ме је увек инспирисала и мотивисала, и наравно, забављала.

 • Ко је ваш глумачки узор, којег светског глумца и глумицу издвајате? 

-Глумац Леонардо Ди Каприо, глумица Кејт Винселт .

 • А којег режисера?

-Џејмс Камерон (и не само зато што су њих троје заједнички направили ТИТАНИК, ха ха!).

 • Учили сте на светском нивоу, од најпознатијих. Кад вас можемо видети на подијуму за Гремија или Оскара?

-Наравно да можете!  Када ме номинују, ха ха!

 • На слици може бити: 3 особе и расвета
 • Да ли посећујете српске фестивале? 

-Нисам до сада имала прилику, али бих волела. Када приказују нове српске филмове у Њујорку, волим да одем да их видим.

 • Да ли су глума, кинематографија и позориште популарни међу младима? 

-Мислим да је позориште популарно у Њујорку због Бродвеја. Али мислим да је генерално свет кинематографије више популаран и привлачан младим глумцима у Америци, зато што су они одрасли гледајући серије и филмове код куће.

 • Можете ли нам испричати неко занимљиво искуство са снимања или са ваших извођења? 

-Имала сам прилику да освојим улогу у међународној реклами за Match.com. Иако је кастинг био урађен у Њујорку и Лондону, снимање нас је одвело до Варшаве у Пољској. Ја сам била смештена у луксузном хотелу Бристол, где су у прошлости одседали краљица Елизабета, Тина Тарнер, Паул McCartney, Плацидо Доминго и многи други. Било је прелепо провести недељу дана у Варшави, разгледајући град и упознајући његову историју, између снимања. Рекламу смо снимали у чувеној Палати Културе и Науке, која је највиша зграда у Варшави. Не снима се реклама на тако лепој (и удаљеној) локацији сваки дан, и ово је стварно било веома лепо искуство.

 • Да ли сте упознати о раду Теслине Фондације и Теслиних клубова? 

-Јесам, и мислим да је дивно што постоји организација која обучава младе и дијаспору о Николи Тесли, који је један од најзначајних ликова наше и светске историје, а и мој омиљени научник. Радујем се следећој конференцији која ће одржавати у New Yorker хотелу следећег јануара.

 • Јесте ли имали прилику да обиђете Newyorker хотел у којем је живео НТесла? 

-Да! Заправо, када сам први пут слетела у Њујорк и на америчко тло, одсела сам у хотелу New Yorker. Била сам јако узбуђена због тога, јер сам била добро упозната са чињеницом да је и Никола Тесла тамо живео до краја свог живота. Сваке године, за годишњицу мога доласка у САД, ја одшетам до New Yorker-a да се сликам тамо и прославим колико година сам у Америци.

 • На слици може бити: 1 особа и текст који гласи „So excited to share with you my brand new COMEDY ACTING REEL! Check it out (edited by yours truly:“Можете ли рећи да се у окружењу још осећа да је Тесла ту живео и радио? 

-Не бих рекла да је то очигледно. Поред његове собе је обележено да је тамо живео, и има мали музеј низ степенице New Yorker лобија где има биста Тесле и одређених слика и предмета из времена када је Тесла био тамо. Да би видели и једно и друго, морали би знати да питате. Али могу рећи да сам уверена да нама као народу треба и један велики, озбиљни, прави музеј овде у Њујорку или Нијагари који доликује генијалном уму Николе Тесле.

 • Шта за вас представља Никола Тесла и да ли је он инспирација уметницима па и глумцима ? 

-Мени је Тесла увек био инспирација, јер је он Србин који је сам доспео до САД-а (у време када је то било још теже него сада), и успео у Америци. Ја сам увек била фасцинирана његовим умом, идејама и личношћу.

 • Да ли сте упознали некога од људи који се баве Теслом и наслеђем? 

-Да, повезала сам се преко фејсбука са председником и оснивачем Теслине Научне Фондације, Николом Лончарем. Мислим да је веома битно да постоје људи као господин Лончар у дијаспори, који се баве одржавањем духа и наслеђа српске културе и српских људи.

 • Имате ли жељу да се више ангажујете у раду Теслине Фондације САД? 

-Дефинитивно, да !

 

 • На слици може бити: 2 особе и текст који гласи „Mila Milosevic• Follow Apr 17, 2023 I'm so excited to finally share the first of my three genre specific scenes shot with REELARC! In this pr... See more“Јесте ли видели колико је постала активна и важна Теслина фондација у Мађарској и колико је домаћини цене?

-Пратила сам неке догађаје, нпр. отварање споменика Николи Тесли у Помазу код Будимпеште или проглашење Српског златовеза за културно благо Мађарске. То су прелепи догађаји који још више зближавају два народа. Драго ми је то да видим јер сам много волела нашу српску заједницу док сам живела у Мађарској.

 • Какви су ваши професионални планови у животу? 

-Ја увек тражим одличне режисере са којима ћу моћи да сарађујем на новим филмским пројектима. Мој план је да наставим да живим своје снове у Америци, и да учиним Србију поносном, на светском нивоу.

 • Када ће људи у Србији моћи да вас виде уживо?

-Волим да радим у Америци, наравно, али могућност сарадње у Србији био би за мене још један остварени сан. Тако да је мој одговор: Надам се ускоро!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *