Vakcine protiv raka do kraja decenije?

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće spremne do kraja decenije, a milioni života mogli bi da budu spaseni, pompezno je najavljeno iz farmaceutske kompanije Moderna. Iako iz te kompanije tvrde da bi novim tehnologijama mogli da dobijemo bitku i protiv najopakijih bolesti, naši stručnjaci su, ipak skeptični.

U najavi Moderne, osim što je bombastična, zapravo i nije baš sve pojašnjeno. Prvo što treba razjasniti jeste da se ne radi o vakcinama kao takvim, već o tzv. terapijskim vakcinama. Profesor dr Vladimir Kovačin,onkolog, ističe da su to praktično lekovi koji treba da leče metastasku ili bolest koju nije moguće operisati.

Osim za rak, iz Moderne obećavaju i vakcine, odnosno lek i za niz drugih bolesti.

„Nova tehnologija se može primeniti na sve vrste bolesti-kanceru, zaraznim bolestima, kardiovaskularnim, autoimunim, retkim bolestima. Imamo studije u svim tim oblastima i sve su se pokazale jako obećavajuće.“

Zapravo, reč je o potpuno novoj tzv. mRNK tehnologiji nove generacije uz pomoć koje se stvaraju nove klase lekova. Vakcina zasnovana na mRNK bi upozorila imuni sistem na, recimo, rak koji već raste u telu pacijenta, tako da ga može napasti i uništiti, bez uništavanja zdravih ćelija.

Pol Barton dodao je:

„Mislim da ćemo imati terapije zasnovane na mRNK za retke bolesti koje su ranije bile neizlečive i mislim da ćemo se za 10 godina približavati svetu u kojem zaista možete da identifikujete genetski uzrok bolesti i da se izlečite koristeći upravo ovu tehnologiju“.

Iako sve deluje zaista obećavajuće, možda još uvek nije vreme da se radujemo.

Doktor Kovačin ima pesimističan zaključak, jer kako navodi, najmanje deset puta se susretao sa ovakvim informacijama u svojoj karijeri dugoj 40 godina, zato što su one davale nadu pacijentima, ali su svi pokušaji bili propali.

Inače, iz Moderne su poručili i da je ključno da se ne prekidaju ulaganja u razvoj mRNK tehnologije. Isto tako, ukoliko sve bude baš kako što je najavljeno, jedna takva revolucionarna vakcina neće baš odmah biti dostupna običnim građanima,jer svi inovativni lekovi budu veoma skupi. Dakle, dobrobit čovečanstva ili pravljenje profita? Kada su farmaceutske kompanije u pitanju, odgovor je i više nego jasan.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *