Dah Korduna u Kanadi

Srpsko kulturno društvo Kordun iz toronta proslavio je vredan jubilej – tri i po decenije postojanja

Piše: Ilija Vujanović

Kordunaši koji žive u kanadskoj provinciji Ontario uspješno njeguju i čuvaju običaje iz starog kraja zahvaljujući svom udruženju, Srpskom društvu Kordun iz Toronta koje je 5. novembra 2022.  obilježilo 35 godina.

Bila je to jedinstvena prilika da se susrete nekoliko generacija Kordunaša, koji žive u Kanadi i evociraju uspomene na bogatu kulturu i narodnu tradiciju. Na Kordunaškoj zabavi koja je održana u Srpskoj hali u Nijagari, u gradu u kojem živi brojna zajednica porijeklom sa Korduna, prikazani su neki od tih običaja.

Pod nazivom „Kordun pričom i pjesmom kroz vijekove“ pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer i grupa žena i muškaraca, obučenih u izvorne narodne nošnje uspjeli su da dočaraju dio poslova što su ih na Kordunu obavljale kordunaške majke, bake i đedovi. Mnogi od mlađih generacija mogli  su prvi puta vidjeti preslicu i vreteno, matovilo za vunu, pleteće igle, kosu i brus, te kako se nekada perušao kukuruz u njihovoj đedovini.

Milan Mićo Kekić

Svečanosti u Niagari prisustvovali su gosti, među kojima novi generalni konzul Republike Srbije u Torontu Nebojša Tatomir, predsjednik Srpske narodne obrane za regiju Toronto Aco Pantelić, predsjednica Crkveno-školske opštine Sveti Georgije iz Niagare Danica Matek, te sveštenik iz Nijagare Milorad Delić.

Dragan Miščević zahvaljuje u ime nagrađenih

Predsjednik Društva Milan Mićo Kekić, u prisustvu više od dvije stotine posjetilaca, zahvalio se osnivačima Društvo koji su zacrtali njegov put koji traje tri i po decenije. On je istakao da je zadovoljan što su ti zadaci ostvareni u uslovima kada je trebalo dokazati da Društvo nije politička organizacija i da svoje djelovanje obavlja kroz kulturne programe. Istakao je da su kroz pjevačke i folklorne sekcije prošlo mnogo djeca Kordunaša, te se osvrnuo na posebnu ulogu pjevačke grupe Sinovi Korduna, kao i izvornu pjevačku grupu Ćemer, koji poslije toliko godina rada i danas aktivno sudjeluju u svim aktivnostima Društva.

Konzul Nebojša Tatomir

-Zasluge Društva su velike. Ono radi daleko od rodnog kraja, pa je zbog toga njegovanje izvorne kulture višestruko teže. Cilj nam je da stariji članovi prenosu naše običaje na svoje potomke. Naš izvorni jezik, izvorne narodne pjesme i izvorna narodna nošnja, najjači su simboli Kordunaša ovdje u Kanadi. Na to smo ponosni – završio je Kekić.

Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Nebojša Tatomir je čestitajući jubilej izrazio nadu da će udruženje koje okuplja Kordunaše u Kanadi biti čuvar tradicije i kulture srpskog naroda sa Korduna i da buduće generacije na taj način neće zaboraviti svoje porijeklo.

Sveštenik Milorad Delić, u ime Crkveno-školske opštine Sveti Georgije iz Nijagare zahvalio se Društvu na značajnoj financijskoj pomoći u izgradnji infrakstrukture na srpskom imanju u čijem je sklopu i srpska crkva.

Jubilej, 35 godina rada, bio je prilika da se doijele plakete zaslužnim članovima Društva, kao i pojedincima u Čikagu, Beogradu, Banja Luci i Vrginmostu. U ime nagrađenih zahvalio se jedan od osnivača Društva Dragan Miščević.

-Naša djeca danas imaju veoma važan zadatak. Trebaju nastaviti sa radom tamo gdje mi stanemo. Uvjeren sam da će u tome uspjeti i da će još mnogo godina ispred nas na ovdašnjim pozornicama odzvanjati naše ojkače i kukunješće, da ćemo uživati u ljepoti ćemera i pregače, preslice i vretena – očekuje Miščević.

Srpsko društvo Kordun Toronto osnovano je 1987. godine kao kulturna i humanitarna organizacija. Cilj je bio organizacija i okupljanja Kordunaša i njihovih potomaka, kao i njegovanje i prenošenje običaja kulture kraja iz koga dolaze. Društvo nekoliko puta u toku godine organizuje zabave i piknike uz prigodne kulturno-umjetničke programe. Njegove humanitarne aktivnosti odvijale su se kroz više vidova pomoći srpskoj crkvi, srpskim udruženjima i pojedincima u Zavičaju, kao i pomoć srpskim crkvenim opštinama u Kanadi.

 

Plakete istaknutim Kordunašima

Odlukom Skupštine Društva plakete su uručene svim dosadasnjim predsjednicima Društva: Draganu Korkutu, Ljubanu Đankoviću, Draganu Miščević, Ljuban Janjanin, Milutin Oreščanin, potom Milanu Miščeviću, porodici Bućan iz Toronta kao najznačajnijem sponzor, aktivistima Veljku Pjevacu i Iliji Vujanoviću, crkveno-školskim opštinama Hrama svih srpskih svetitelja iz Misisage i Svetog Georgija iz Niagare.

Plakete su dodjeljene Kordunašima izvan Kanade koji svojim aktivnostima doprinose njegovanju običaja i kulture sa Korduna: Senki Crevar iz Vrginmosta, Nikoli Kobacu iz Banjaluke, Svetozaru Dančuo iz Čikaga, Mili Bućanu iz Pariza, Pjevačkoj grupi Dvojnice iz Vrginmosta, KUD-u Petrova gora-Kordun i Miodragu Linti iz Beograda.

Fotografije: Milenko Vuković

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *