Švedska ukida i testiranje na koronu

Švedska je danas napravila još jedan korak prema normalizaciji svakodnevice svojih građana, ukinuvši od 1. novembra obavezu testiranja na koronavirus za sve građane koji su potpuno vakcinisani, za one koji su nedavno preboleli kovid-19 te decu do šest godina.

Pomenute kategorije građana u slučaju pojave simptoma jednostavno treba da ostanu kod kuće dok ne ozdrave. Na radna mesta, fakultete ili škole mogu se vratiti bez testiranja, nakon što jedan dan izostane povišena telesna temperatura, čak i ako nisu prestali svi simptomi bolesti.

“Za one koji nisu vakcinisani protiv kovida-19 i dalje postoji obaveza testiranja u slučaju pojave simptoma. Isto vredi i za kontakte takvih osoba, za zaposlene u domovima za stare,  radnike u zdravstvu i za sve putnike koji u Švedsku ulaze iz zemalja kontinentalne Evrope”, objasnila je Karin Tegmark Visel, zamenica glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnela.

Ova odluka posledica je sve bolje epidemiološke situacije u Švedskoj koja je, uprkos ukidanju svih dotadašnjih mera pre dve sedmice, održala nisku stopu zaraze i smrtnosti od kovida-19. U poslednje dve sedmice Švedska ima 81 zaraženog koronavirusom na 100.000 stanovnika, što je smešta među deset evropskih zemalja s najmanjom stopom infekcija.

“I dalje beležimo širenje koronavirusa, ali na stabilnom i relativno niskom nivou u odnosu na prethodna razdoblja. Sedmično se obavlja oko 140.000 PCR testova, a stopa pozitivnih nalaza je tri posto”, naglasila je Tegmark Visel.

Stopa smrtnosti od korone u Švedskoj je sve manja i prema podacima ECDC-a, u poslednje dve sedmice Švedska ima petu najmanju stopu smrtnosti od covida-19 u Evropi, posle Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga i Holandiue. Švedski mediji posebno vole da istaknu kako njihova zemlja već mesecima ima bolju epidemiološku situaciju od svojih nordijskih suseda Danske, Norveške i Finske, iako je ukupna stopa smrtnosti od kovida od marta 2020. u Švedskoj višestruko veća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *