Popis u Americi: Ne zaboravite da ste Srbi!

U Sjedinjenim Američkim Državama počeo je redovni desetogodišnji Popis stanovništva (CENSUS 2020), koji će trajati ovog i narednog meseca. To je idealna prilika da se konačno sazna koliko ima tačno Srba u Americi, najmanje milion ili kako je na poslednjem popisu zabeleženo nešto malo više od 176.000.

Predstavnici srpskih, klubova, udruženja i organizacija odavno tvrde kako je našeg naroda na američkom kontinentu odnosno u Sjedinjenim Američkim Državama znatno više što se vidi, kako kažu, iz aviona. Da je to tako, naravno treba i dokazati na ovom popisu, koji je zaista idelana šansa da se konačno stane na kraj spekulacijama.

Sam podatak o broju naših ljudi nije toliko važan koliko činjenica da izjašnjavanjem o svojim korenima i poreklu utičete na sopstvene živote. Dobro je poznato da se u Americi na osnovu popisa i brojnosti nacionalnih zajednica raspodeljuje savezni i lokalni budžet, otvaraju nova odeljenja u lokalnoj školi, predškolske ustanove i još mnogo toga, a veoma je važno i znati da se u zavisnosti od broja pripadnika određene zajedenice određeju i kongresmeni iz svake savezne države, kao i raspodela mesta u lokalnoj upravi.

Zato je vrlo važno da se što više Srba odazove na Popis (Census 2020) u Americi jer to može gotovo iz korena da im promeni život, da budu cenjeniji, uticajni i znatno važniji predstavnici u sredinama gde žive i rade, ali i u celoj Americi. Ne treba zaboraviti ni značaj koji bi se u SAD pridavao i samoj našoj otadžbini, Srbiji koja bi, sasvim sigurno, imala bolju diplomatsku poziciju u Stejt Departmentu u pregovorima oko ključnih političkih pitanja, kao što je, recimo, Kosovo. To bi svakako podiglo i ugled srpske dijaspore u Americi i pomoglo u očuvanju nacionalnog i verskog identiteta, kulture, tradicije i običaja.

Ako svi učinimo ono što je u našoj moći da se prikaže realno brojno stanje srpskog stanovništa u SAD imaćemo veća prava u ovoj zemlji. Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz državnih fondova.

Portal Tamo daleko pridružuje se apelima i poziva naše ljude u Americi da se odazovu na popis, obavezno popune formular i izjasne kao Srbi. Ne peropustite priliku koja se priža jednom u deset godina. Evo kako izgleda formular i kako ga treba popuniti (na slici).

Za prvog člana domaćinstva to je pitanje broj 9, a za svakog sledećeg člana domaćinstva popunjava se dodatna stranica i pitanje je pod brojem 7. Popunjavanje celog formulara traje 15-ak minuta. Ako već nije, formular će vam stići tokom ovog i narednog meseca poštom (svako domaćinstvo će dobiti popisni materijal), putem e-mail adrese ili pozivom na telefon.

Ukoliko Vam trebaju dodatne informacije, sve o popisu možete naći ovde: https://2020census.gov/en.html

Javite svojim prijateljima i poznanicima, kolegama s posla da je popis u toku, objasnite im kako treba popuniti formular, delite informacije o popisu preko društvenih mreža, Fejsbuku, Instragramu, Tviteru, Linkdinu…. Pričajte o tome sa ljudima s kojima se srećete  na ulici, restoranu, kafani…

S tom idejom našoj redakciji javio se Paul (Pajo) Jerosimić iz Nešvila, iz Srpske koalicije u SAD, i zamolio nas da i preko portala Tamo daleko obavestimo ljude o popisu i njegovom značaju.

„Na poslednjem popisu u Americi 2010. godine kao Jugosloveni izjasnilo se 343.000 građana. Ljudima treba reći da Jugoslavija više ne postoji ni u Americi, ni u svetu. Ne sme više ta greška da se ponovi“, napisao je u pismu redakciji gospodin Jerosimić.

On je takođe našim ljudima skrenuo pažnju da obrazac (na slici) i objasnio kako se tačno popunjava.

 

 

 

 

One thought on “Popis u Americi: Ne zaboravite da ste Srbi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *