Bukvar za decu u dijaspori

„Zanimljivi bukvar sa istorijskom čitankom za decu u rasejanju“, koji su osmislili i priredili Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić, novo je izdanje Evropskog pokreta prijateljstva.

Knjiga se sastoji iz dva dela – bukvara koji će mališanima na jednostavan i zanimljiv način pomoći da nauče štampana i pisana slova ćirilice, i jedinstvene istorijske čitanke iz koje će đaci naučiti osnovne pojmove o Srbiji i njenim velikim i značajnim ljudima.

ZANIMLJIVO I JEDONSTAVNO: Učenje pisanih i          štampanih slova

„Potrudili smo se duhovitim pesmama i aforizmima učenje azbuke učinimo zanimljivim i lakim. Ja sam napisao trideset pesmica, za svako slovo po jednu, dok je kolega Čotrić izdvojio isto toliko svojih aforizama.  Bukvar otvaramo pesmom „Domovina se brani lepotom“ Ljubivoja Ršumovića koji je bio ljubazan da nam ustupi svoje dve pesme“, kaže Bojan Ljubenović, jedan od autora knjige.

Drugi deo knjige, tačnije istorijska čitanka, počinje tekstom himne Srbije, mapom Srbije, rodoslovom Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića, da bi potom za svako slovo našli odgovarajuće istorijske ličnosti i geografske pojmove i približili ih deci. Zanimljivo je što među srpskim velikanima nisu samo oni iz prošlosti, već su tu i Novak Đoković, Nikola Jokić, braća Vladimir i Nikola Grbić i mnogi drugi sportisti, osvajači medalja sa Olimpijada i svetskih i evropskih prvenstva, glumci, naučnici, pisci za decu…

Zanimljivi bukvar namenjen je prevashodno mališanima u inostranstvu koji žele da nauče jezik svojih predaka i saznaju nešto o istoriji zemlje iz koje potiču, ali ga mogu koristiti i deca koja žive u Srbiji.

I NOVAK U BUKVARU: Deca će učiti o mnogim            znamenitim Srbima

Knjiga je interaktivna, pa će deca u njoj moći da vežbaju pisanje štampanih i pisanih slova, rešavaju ukrštenice i zanimljivi kviz, kao i da napišu sastav na temu „Zašto volim Srbiju“ i  pošalju razglednicu onima koje vole.

„Mislim da je ovo jedna od onih knjiga koju će porodice čuvati i nakon što im deca nauče da čitaju i pišu, jer se na jednom mestu nalazi zaista obilje podataka o Srbiji, njenoj dalekoj, ali i savremenoj istoriji. Verujemo da će knjiga biti korisna školama srpskog jezika u dijaspori, kako učiteljima tako i đacima“, kaže Ljubenović.

Knjigu je ilustrovao naš čuveni karikaturista Tošo Borković, a projekat je pomogla Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

IZVOR: RTS

2 thoughts on “Bukvar za decu u dijaspori

  • 12. мај 2018. at 22:21
    Permalink

    Како и где може да се наручи? Поздрав из Шведске

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *