Srbija domaćin međunarodne izložbe „Ekspo 2027“

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), izabrala je Srbiju za novog domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine.

Na skupštini koja je održana danas u Parizu, delegaciju Srbije na tom skupu predvodila je ministarka nauke tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Srbija je imala posebnu prezentaciju. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa delegacijom Srbije navijali tokom glasanja. Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Koncept-tema naše zemlje glasi: „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“. Pored Srbije, kandidaturu su podnele i SAD – Minesota, Tajland – Puket, Španija – Malaga i Argentina – San Karlos de Bariloče.

U delegaciji Srbije su i glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić, direktorka Beogradskog sajma Danka Selić, direktor Kongresnog centra Srbije Dušan Borovčanin, kao i predstavnici Vlade Srbije. Generalnoj skupštini prisustvuje i ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *