Žetva nagrada srpsko-kanadskog filma

Na završnoj svečanosti Kanada Independet filmskog festivala u Montrealu, kratkometražni animirani film „Bio dvaput jedan kralj“ (Twice Upon a Time) osvojio je nagradu za najbolju animaciju u međunarodnoj konkurenciji.

Ovo je već šesta nagrada za ovu srpsko-kanadsku koprodukciju produkcijskih kuća Plan 9 i To Blink Animation studia. Na nedavno završenom festivalu Fancine u Malagi, film je osvojio nagradu publike, ubrzo nakon nagrade za najbolju originalnu kompoziciju na Kraljevskom Festivalu koja je pripala Vladimiru Kerkezu i Aleksandru Randjeloviću. Najveći uspeh film je ostvario osvojivši čak tri nagrade – za najbolju animaciju, najbolji scenario i najbolji film u celini na Canada Shorts festivalu u Nju Bransviku.

„BIO DVAPUT JEDAN KRALJ“: Kadar iz animiranog filma

„Bio dvaput jedan kralj“ nastavlja festivalsku turneju sledeceg meseca u Italiji na Alessandria Film Festival-u.

Autori filma Vojin Vasović i Nikola Stepković pored rada na dugometražnoj verziji ovog filma, rade i na novom kratkometražnom animiranom poduhvatu pod radnim nazivom „Veliki robot“ (eng. Just For The Record) čija se premijera očekuje krajem ove godine.

„Bio dvaput jedan kralj“ je priča o kralju koji ima podvojenu ličnost i živi u nesvakidašnjem podeljenom ekranu. Jedna njegova polovina predstavlja Kralja Pesnika, čoveka elegantnih manira i pokreta, dok druga predstavlja Kralja Ratnika, nesutrašivog i gordog vojskovođu. Oni očajnički žele da se otarase jedan drugoga i na tom putu im pomažu razni lekari, druidi, njihove verne kraljice, pa čak i njihov arhineprijatelj – dvoglava aždaja.

Glasove u filmu daju John White i Miodrag Mića Milovanov, a animaciju pored Vasovića i Stepkovića potpisuju i Snežana Čubrilović, Mladen Nikolić i Jelena Milunović. Film su podržali Filmski Centar Srbije, gradski i regionalni fondovi u Torontu, kao i mađarska produkcija AZT Media.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *