Брани „Кокан“ и Велика повеља Гашиног сабора

Доајен српског стрипа и карикатуре Брана Николић из Ваљева, отац чувениог стрипа о Доку Холидеју, јунаку Дивљег запада, са којим смо се дружили на страницама портала „Тамо далеко“, овогодишњи је добитник награде „Никола Митровић Кокан“ и Велике повеље на Гашином сабору, који је јуче отворен у Дечијем културном центру у Београду.

Фотографија корисника Ilija Mirović
Отац Дока Холидеја: Брана Николић са Зораном Стефановићем

Нагаде врсном уметнику, који је свој радни век провео у Дечијим новинама из Горњег Милановца, уручили су Илија Мировић, издавач сабраних дела Бране Николића и Зоран Стефановић, креативни директор Гашиног сабора.

Међународни фестивал хумористичко-карикатуралног и породичног стрипа Гашин сабор, по својој тематици јединствен је у Југоисточној Европи.  Програми ће трајати до суботе 11. маја и биће крунисани завршном церемонијом са доделом признања Витез и Дама од духа и хумора.

Током „три дана смеха“ посетиоци ће бити у прилици да на опуштен начин виде изложбе са вођеним турама, похађају бесплатне часове цртања и писања, учествују у раду уметничких радионица, присутвују промоцијама, предавањима, пројекцијама, стручним скуповима и свакодневно дружење са ствараоцима и стручњацима.

Главни гост сабора је доајен наше културе, ликовни уметник Лазо Средановић, а главна домаћа тема је обележавање 50 година његовог стрипа „Дикан и Стари Словени“ којег је цртач са сценаристом Николом Лекићем створио 1969. на страницама

„Политикиног Забавника“. Средановић ће се три дана дружити са својим бројним читаоцима, представљајући изложбу као и серију књига „Дикан“, која доноси сабране стрипове о најсмешнијем словенском претку у издању „Еверест медије“.

Главна међународна тема је дело једног од очева европског стрипа, великог српско-руског уметника Ђорђа Лобачева (1909–2002), поводом 110 година од рођења, обележена ексклузивном изложбом и промоцијама сабраних дела овог великана у издању куће „Макондо“, те најавом капиталне монографије Здравка Зупана „Лобачев: Чардак и на небу и на земљи“ у издању лондонско-београдске куће „Модести

стрипови“. Ове године наше стрипске везе са руском културом биће истакнуте и преко представљања доприноса који су дали и дају Василије Афанасијев, Ирина Антанасијевић и други.

Насловна фотографија: Брана Николић и Илија Мировић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *