Japan pravi vakcinu za doživotnu zaštitu od korone

Pred svetom je treća godina borbe protiv koronavirusa, ali dobra vest stiže iz Tokija u Japanu. Naime, japanski naučnici užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koje će garantovati doživotnu zaštitu, objavio je portal „The Japan Times“.

Podsetimo, postojeće vakcine zbog pada nivoa antitela zahtevaju ubrizgavanje pojačivača – tzv. buster doza – a novo cepivo trebalo bi čovečanstvu doneti veliki preokret – osim zdravstvene koristi, ono bi moglo dovesti i do značajnih finansijskih ušteda – i to na globalnom nivou.

Michinori Kohara, professor emeritus s instituta „Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science“, početkom 2020. počeo je da razmišlja o cepivu koje bi, poput onoga za velike boginje, pomoglo da se iskoreni opasan koronavirus. Kohara je pune tri decenije obrađivao temu virusa vakcinije (vaccinia virus), koji je korišćen upravo u cepivu protiv velikih boginja, a koje je 1796. godine razvio britanski lekar Edward Jenner. Njegova vakcina uspešno je iskorenila zaraznu bolest, a poslednji poznati slučaj bio je pacijent iz Somalije 1977. godine.

Kohara je u aprilu 2020. u saradnji s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika kovida 19. Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji deluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor, prenosi „Jutarnji list“.

Moćna neutralizirajuća antitela

Koharina revolucionarna vakcina može proizvesti moćna neutralizirajuća antitela nedelju dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu. A ako se dve doze vakcine prime u razmaku od tri nedelje, neutralizirajuća antitela povećavaju se za čak deset puta. Cepivo će verovatno biti učinkovito i protiv omikrona. Još jedna prednost je njegova sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

Eksperimenti na miševima s rekombinantnim virusom vakcinije u koji je kodiran visoko patogeni HA gen ptičjeg gripa pokazali su visoke nivoe antitela koje su ostajale stabilne više od 20 meseci, što je gotovo prosečan životni vek miša – svi cepljeni miševi i 20 meseci nakon cepljenja bili su živi, dok su oni necepljeni uginuli.

„Ovo cepivo može izazvati antitela i stvoriti doživotni imunitet. Jedna injekcija zadržava svoju učinkovitost više od 20 meseci, a ne postoji drugo cepivo koje može postići takve učinke“, rekao je Michinori Kohara.

Klinička ispitivanja 2023.

I istraživanja sprovedena na majmunima makakima takođe su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice – i to sedam dana nakon infekcije koronavirusom.

Japanski proizvođač lekova Nobelpharma Co. planira da sprovede prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharine vakcine do početka 2023. U studiji će učestvovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preležali infekciju, pa i one potpuno vakcinisane. Ako se potvrdi delovanje i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebalo bi da počne odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegova vakcina izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u cepivu protiv velikih boginja korišćeni više od dva veka i bili su sigurni. Podsetimo, pre iskorenjivanja velikih boginja 1980. godine, vakcina se koristila sve do 1976, a primili su ga gotovo svi ljudi rođeni pre 1976.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *