Бојана гуслама очарала и Финце

Финци су захваљујући 22-годишњој Бојани Пековић из Краљева први пут чули, а онда овај инструмент уврстили на престижну академију „Сибелијус“ у Хелсинкију како би јој омогућили да студира. И не само да студира већ и пева познате, али и давно заборављене епске песме.

О овој несвакидашњој девојци и врло реткој жени уопште која свира и пева уз гусле РТС је направио прилог.

„Ја сам Бојана Пековић, долазим из Краљева, имам 14 година, мој таленат је певање уз гусле“, представила се Бојана жирију у шоу програму Ја имам таленат 2012.
Бојана Пековић са братом Николом/фото: Промо

Убрзо је са братом Николом одушевила и публику и однијела победу. Седам година касније са Бојаном се срећемо на Коларцу. Показује нам да и даље његује свој редак дар гуслајући Његоша.

„Мени је најинтересантнији мој контакт са самом собом, проучавање моје личности, долажење до одговора на разна питања, а свакако стуб и због чега то мене привлачи јесте да епска поезија, која ме је одгајила са тим неким универзалним вредностима, које не значе само нашој земљи и нашем народу већ су и светски значајне“, каже Бојана.

И баш су је гусле одвеле у светски значајне сале у којима је наступала, баш као и пред домаћом публиком.

„Мој тата је највише бележио наступе, било их је приближно 700 до сада, учествовања, наступа, гостовања, некако се осећам срећном што сам успела да остварим свој сан у смислу што сам имала концерт у Центру ‘Сава’ са мојим братом Николом и нашом групом, прошле године имали смо концерт на Коларцу“, наводи Бојана.

 На њеном репертоару од Његоша преко Змаја до записа Вука Караџића. Престала је да броји песме које зна напамет.

„У суштини врло мало ми је потребно да савладам песму, вероватно што се од малена бавим учењем епске поезије која зна да буде јако велика, али знам за ноћ да научим 30-ак стихова које сутрадан отпевам на концерту и они најближи се увек одушеве, јер не могу да веруу којом брзином учим стихове“, објашњава гусларка.

А стихови и звук гусала у последњих годину дана искључиво се чују у Хелсинкију, јер је на тамошњој Музичкој академији Бојана наставила да усавршава овај инструмент.

„Професори су из читавог света, као и студенти. Долазе са свих страна света и доносе своју личну културу, односно свој изражај, тако сам ја дошла са гуслама, битно је да оправдате уметнички ниво који они очекују. И након тога захваљујући методологији и њиховом систему рада, они вам пружају могућност да развјате свој таленат“, каже Бојана.

Таленат је развила толико да спева чак и на арпаском. Иако се везују за Балкан гусле заједно са Бојаном путују светом.

„То је први пут да гусле у том облику одлазе ван своје земље, практично и лично да се изучавају на једном светској музичкој институцији која је врло призната у свету. Тако да је ово први одлазак гусала, које практично говоре у овом моменту и мени је велика част, али и велика одговорност што представљам нашу земљу и надам се да ћу истрајати на том путу и да ће се врата отварати као што се и отварају“, каже Бојана.

Свој таленат развија не само свирајући гусле. Како на факултету изучава и прављење инструмената, волела би када би успела у намери и испроба како би гусле свирале на струју.

Погледајте један од наступа Бојане и њеног брата Николе у Центру Сава:

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *