Сведочанство о ћирилици и православљу

Горан Комар аутор је књиге „Ћирилични натписи на стећцима“ у издању издавачке куће “Штампар Макарије ” и компаније “Новости”. Ово изузетно дело, које је недавно изишло из штампе, доноси обиље документоване грађе, тумачења, фотографија надгробних обележја на основу којих сагледавамо најдубље корене народа на простору Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

„Ћирилични натписи на стећцима“ је неспорно најобимнији зборник старих ћириличних натписа на Балкану урађен до данас. Комар је ишао од села до села, од гробља до гробља, и о каменим обележјима на средњовековним гробовима сакупио мноштво података током петнаестогодишњег истраживања.

Највећи број стећака налази се у источној Херцеговини, има их пуно и у Босни. Интересантни су како због својих натписа, тако и због своје ликовности. На хиљаду сто педесет страница приказано је близу 500 старих натписа у временском распону од најранијих балканских ћириличних натписа на обали Јадрана и у требињском крају, до натписа 18. века, који су сви исписани истим системом ћириличног писма.

Аутор је открио огроман број надгробних крстова, највише из 15. века, а сви средњовековни натписи су искључиво ћирилични. На већини гробаља пронађени су темељи или остаци православних цркава. Најмасивнији надгробни крстови на Балкану налазе се у Гламочу. У селу Шумњаци два надгробна крста виша су од 4,5 метара. Крстови сличних димензија у Љубињу, Билећи, потичу из 15. вијека.

Од 2016. године стећци се налазе на листи светске баштине као древни сведоци постојања народа у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *