Svetionik sa Apenina za Veliku Hoču

Fotografije na kojima su meštani Velike Hoče, autorke Federike Troizi, kroz izložbu „Prosvetli tamu“, ispričale su dirljivu priču o getu u srcu Evrope, u 21. veku. Izložba je prerasla standardne okvire i pretvorila se u glasan apel i skretanje pažnje na sudbinu Srba iz enklava na Kosovu i Metohiji. Komponujući originalnu muziku za ovaj projekat,

Rezultat slika za federika troizi
ŽIVOT U GETU: Srpska dvojčica sa Kosova

podršku je dao i Đovani Lindo Fereti, frontmen nekadašnje grupe SSSR, začetnik panka u Italiji, sada gorštak u ređo-emilijanskim Apeninima.

Izložbu Prosvetli tamu videlo je hiljade posetilaca u sedam gradova, krenulo je od  Rima, a u Srbiji putuje od Niša, preko Beograda i Novog Sada, do Zaječara. Fotografije sa izložbe biće prodate na onlajn aukciji a novac usmeren ka potrebama žitelja Velike Hoče.

Rezultat slika za federika troizi
PROSVETLI TAMU: Federika Troizi sa devojčicom iz Velike Koče

Amici di Decani – Prijatelji Dečana, organizacija osnovana u Rimu, okuplja uglavnom Italijane. Ima i Srba. Od svog osnivanja finansijski pomažu obrazovanje dece iz metohijskih enklava. Zahvaljujući njima teško oboleli mališani operisani su i lečeni na najuglednijim klinikama u Italiji, da bi se porodicama vratili živi i zdravi. Izuzetno su angažovani na širenju istinite slike o životu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Zahvaljujući Prijateljima Dečana, svake godine u avgustu mesecu, prijatelji iz Italije stižu u Metohiju, na Igre u Hoči (Gioca Hoca). Ima akrobata, ima onih plešu, konstruišu, podučavaju, ali i pripovedaju, sviraju ili jednostavno vode računa o redu. Svako od njih, baš kao i autorka izložbe „Prosvetli tamu“, u domovinu se vraćaju obogaćeni saznanjima, motivisani na još snažnije humanitarne kampanje.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *