Отаџбини помаже 21 одсто Срба из дијаспоре

У организацији Фондације Ана и Владе Дивац у Београду је одржана Панел дискусија о давањима из дијаспоре – Филантропија нема границе, у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој. Панел дискусија реализована је уз подршку Савета за филантропију председнице Владе Републике Србије.

Иако свеобухватан попис припадника наше дијаспоре и Срба у региону никада није извршен, према информацијама дипломатско-конзуларних представништава РС, дијаспора Србије, укључујући и Србе у региону, данас броји око пет милиона људи, навео је Владимир Божовић, саветник председнице Владе РС за регионалну сарадњу и односе са верским заједницама.

Рачуна се да у расејању делује преко 1300 најразличитијих асоцијација које окупљају наше људе на свих пет континената а највише их је у земљама Европске Уније, Северној Америци и Аустралији.
Истраживање о филантропским давањима из дијаспоре које је спровела Фондација Ана и Владе Дивац у септембру и октобру 2018. године, обухватило је више од 5000 људи из 83 земље и 529 донатора из 18 земаља. Резултати истраживања су показали да су кључне теме за давање дијаспоре здравство, смањење сиромаштва и образовање и да 21 одсто грађана у дијаспори донира за опште добро у Србији.

Учесници панела, као најважније, покренули су питање враћања поверења на релацији матица – расејање и транспарентности финансијских трансакција, нагласили постојеће правне кочнице, дали предлоге измена законских оквира.

Могли су се чути многи примери досадашње добре праксе као и начини побољшања комуникације између Србије и дијаспоре где је истакнута, већ деценијама, кључна улога Радио Телевизије Србије.

Сузана Гвозденовић Пузовић, одговорни уредник Редакције програма за дијаспору РТС, и Драгана Живојиновић, уредник емисије „Вечерас заједно“ Радио Београда, нагласиле су стратешки важну улогу ТВ и радио програма наше куће у остваривању контаката са нашим људима у свету. За многе у расејању, Радио Телевизија Србије је једина, или прва, веза са матичном државом.

О иницијативама и циљевима овог развојног пројекта, за Програм за дијаспору РТС говорили су Ана Дивац, Владимир Божовић, саветник председнице Владе РС, Јелена Аврамовић, представник Америчке агенције за међународни развој (USAID), Дан Тана, глумац и продуцент, Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *