Звуци Србије у Њујорку

У чувеном Карнеги холу у Њујорку, одржан је концерт „Путовање кроз звуке Србије“. Америчкој публици представили су се срски извођачи који живе у „Великој јабуци“ а повезује их љубав према неговању српског мелоса, ритма и израза.

Захваљујући нашој светски признатој пијанисткињи Јасни Поповић, српски музичари повели су америчку публику на путовање кроз 700 година српске музике. Од традиционалне и духовне музике, преко класичних композиција до опере и џеза, одјекивало је у чувеном њујоршком двораном. Атракција вечери била је вокална група „Роса“ настала на америчком универзитету Беркли који негује такозвану српску грлену музику.

„Многи познати композитори укључујући Чајковског и Бартока су били инспирисани српском музиком и део тога желимо да пренесемо и на слушаоце концерта“, изјавила је Јасна Поповић.

На концерту у Карнеги холу, учествовао је и протођакон Јован Аничић, истакнути пијаниста-корепетитор Ђорђе Нешић, пратећи оперску певачицу Кетрин Вајт, који је својим радом везан је за Метрополитен оперу у Њујоорку, затим дуо, џез солисткиња Алма Мићић и гитариста Рале Мићић, уз пратњу пијанисте шпанског порекла Абе Рабаде који је своју вештину брусио у најзначајнијим музичким центрима. Карте за овај спектакл су биле распродате у рекордном року.

Одржавање концерта као и писање овог текста омогућено је уз подшку и новчану помоћ Управе за дијаспору Министарства спољних послова Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *