Tesla obasjao Beč

Mtel Austria, najmlađa članica Telekom Srbija grupe, podarila je građanima i posetiocima Beča multimedijalnu projekciju o velikom naučniku i inovatoru Nikoli Tesli.

Fasada Tehničkog univerziteta na Karlsplacu poslužila je mladom umetniku Dušanu Jovoviću kao platno da „oslika“ i dočara život i delo Nikole Tesle kroz ovaj audio-vizuelni spektakl.

– Velika mi je čast što je u gradu poznatom po velikanima prosvetiteljstva i kulture „Teslin vremeplov“ imao svoje premijerno prikazivanje. Kompanija „Telekom Srbija“ osmislila je ovaj autentičan projekat u želji da oda počast vizionaru koji je svojim genijalnim pronalascima ostavio neizbrisiv trag u društvu – kazao je generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk.

Kako je naveo, u prilog simbolici okupljanja govori i činjenica da je rad Nikole Tesle za vreme njegovog života bio veoma cenjen od strane njegovih bečkih kolega, a Tehnički univerzitet u Beču dodelio mu je počasni doktorat 1908. godine.

– Kontinuirano se zalažući za promociju nauke, želeli smo da kroz spoj savremenih tehnologija i umetnosti, podržimo inovacije i inspirišemo neke buduće naučnike, ali i da ojačamo imidž naše kompanije – istakao je Ćulibrk.

Kako je naveo direktor Mtel Austria Milenko Cvijanović, ova kompanija prilagođava se željama i potrebama ljudi koji žive u Austriji, a imaju porodice, prijatelje i poslovne saradnike u Srbiji, BiH ili Crnoj Gori.

Pre projekcije „Teslinog vremeplova“, predstavnici Fakulteta za elektrotehniku i IT Tehničkog univerziteta uručili su Ćulibrku faksimil telegrama Nikole Tesle, koji je on poslao 11. marta 1908. godine iz Njujorka Tehničkom univerzitetu u Beču kako bi se zahvalio na dodeljenom počasnom doktoratu.

„Teslin vremeplov“ je nedavno dobio prestižno priznanje BalCannes 2017 za najbolji regionalni projekat, a 2016. godine nagrađen je evropskom nagradom „PR Excellence Award” kao jedan od pet najboljih projekata u kategoriji „Nauka i obrazovanje“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *