Матијина донација за капелу патријарху Гаврилу

Велики српски песник и академик Матија Бећковић уручио је новоизабраном митрополиту црногорско-приморском  Јоаникију на свечаности у београдском Звездара театру, донацију за обнову капеле патријарху Гаврилу Дожићу у селу Врујци у Доњој Морачи.

-Велика ми је част да у наше време, непесничко и непоетско, песник може да буде чак и добротвор. Од љубитеља поезије сакупљен је најчистији новац који постоји на свету, који дарујемо за обнову капеле – рекао је тим поводом Бећковић.

Дониран је приход од продатих улазница за вече поезије Матије Бећковића које је одржано крајем прошле године. Обнову капеле патријарха Гаврила најавио је митрополит Амфилохије, али је, нажалост, није дочекао.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и академик Матија Бећковић

-Патријарх Гаврило је био горостас Српске православне цркве. Једини патријарх који је био у логору Дахау. Он је 27. марта са трона Патријаршије у Београду рекао: „Боље гроб него роб, боље рат него пакт.“ Страдао је са Николајем Велимировићем и са својим народом. Владика Николај је отишао у свет, а патријарх Гаврило се вратио и био на трону СПЦ до 1950. године. Митрополит Амфилохије се сетио да на његовом огњишту обнови капелу по угледу на ловћенску. Таквих капела у Црној Гори је 19, а биће једна, ако Бог да, и на врху Ловћена – истакао је Бећковић о додао да митрополит Амфилохије није могао да има достојнијег наследника од митрополита Јоаникија:

-Митрополита Јоаникија народ највише воли. Он је одрастао уз Амфилохија и био његов сабрат и садруг у величанственим литијама у Црној Гори. Митрополит Јоаникије је имао ту част да буде три дана у затвору у Луштици пре него што је изабран. Не верујем да је то иједном епископу пошло за руком.

Примајући прилог од Матије Бећковића, митрополит Јоаникије је рекао да је својом поезијом Матија све време градио цркву и обнављао Његошеву капелу на Ловћену.

-Сада је то потврдио, дајући прилог од поезије за цркву која се гради за покој души и спомен на великог мученика, исповедника, патријарха Гаврила Дожића. Патријарх Гаврило је заслужио да му се подигне црква у облику ловћенске капеле. Разорену ловћенску капелу он је обновио са краљем Александром. Први је спречио да се тамо подигне маузолеј. Његова одлука је била  кључна приликом те прве обнове. Разорена ловћенска капела која се жртвовала, сада се умножава, а велики замах обнове завршиће се када се она опет врати на Ловћен.

„Вече са Матијом“ је традиционални добротворни програм који академик Бећковић одржава у Звездара театру више од 20 година. Свих претходних година приход је дарован онима којима су помоћ и подршка били потребни.

-Бећковић је 24 пута одржао вечери поезије увек пред препуном салом, занимљиво је да од те давне 1997. године па до данас интересовање бивало све веће тако да смо у шали говорили да би било добро да вече поезије организујемо на стадиону. Ове вечери су и доказ да наш народ воли поезију и песнике. Матију са пажњом слушају многе генерације – рекао је академик Душан Ковачевић,
директор Звездара театра.

Фотографије: Зоран Јовановић Мачак/Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *