Zamalo da mi bude kum Perez de Kueljar

Piše: Mihailo Ješić

Zamalo da se te 1987. godine u Zagrebu okumim sa Perezom de Kueljarom, tadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija i da budem petmilijarditi stanovnik planete Zemlje. To se nije dogodilo, ali zato sam istinski kumovao, godinu dana kasnije, jednom srećnom dogadjaju za 20-milionitu stanovnicu tadašnje Jugoslavije Jugoslavu Tanju Pejšu –  iz Pakraca. Kao „kum“ uručio sam joj ključeve novog „juga 45“ , koji je tada počeo da se proizvodi.

Povod za ova dva lepa prisećanja je Dan svetske populacije, odnosno Dan stanovništva planete. To je bilo nedavno, a tada su i saopšteni neki vrlo zanimljivi podaci. Na svetu trenutno živi 7 milijardi i 731 milion ljudi. Prema prognozama, 2050. godine biće devet milijardi ljudi na zemlji, a 2.100 godine – 11 milijardi.

Sada je Kina najmnogoljudnija zemlja sveta sa 1.4 milijarde žitelja, a za vrat joj „duva“ Indija sa 1,32 milijarde. Oko 2.000 godina pre nove ere  na svetu je bilo 50 miliona, a na početku nove ere 230 miliona ljudi. U Srbiji je, po popisu iz 2018. godine, bilo 6.982.000 ljudi.

Petmilijarditi stanovnik Zemlje: Matej Gašpar

Svečanost povodom proglasenja 5-milijarditog zemljanina dogodila se u Zagrebu 8. jula 1987. godine, za vreme letnje Univerzijade. Za studentske šampione nadmetali su se mladi iz 112 zemalja sveta, a svetski moćnici su „rešili“ da će se jubilarna beba roditi baš 8. jula i to u – Zagrebu. I odlučeno je ko će biti roditelji, u kom porodilištu će se majka poroditi. Tako je na svet dosao Matej Gašpar. Posle nekoliko dana, u stanu porodice Gašpar u Zagrebu, „sudario“ sam se sa gensekom Generalne skupstine UN Perezom de Kueljarom.

On je doneo neke drangulije i medalje, maloj bebi a i roditeljima, potpuno bezvredne, a ja sam, u ime „Večernjih novosti“ doneo štednu knjizicu sa ulogom od pet milijardi tadašnjih dinara, oročenu do punoletstva. Roditelji malog Mateja su me lepo dočekali, ali ni sa mojim poklonom se nisu ovajdili. Ubrzo je počeo rat, dinar obezvredjen, sve je propalo…. U svom tom košmaru nestala je i.moje slike sa De Kueljarom. Bila bi to draga uspomena.

Matej Gašpar danas ima 33 godine, radi u nekoj maloj firmi, još živi sa roditeljima, ništa nema „od titule“ osim uspomena. Šestomilijarditi žitelj zemlje je takodje sa naših prostora, tu titulu je poneo Sarajlija Adnan Nević, to je bilo 1999. godine, ali u to vreme nikom nije bilo do slavlja i poklona.

Jugoslava Tanja Pejša, Slovakinja iz Pakraca u Hrvatskoj, bila je mnogo bolje sreće. Ona je proglašena  1988. godine za 20-milionitu Jugoslovenku, a baš te godine kragujevačka „Zastava“ je spremala proboj na evropsko i američko tržiste, novim modelom za koji još nije imala ime.

Posto su „Novosti“ bile „kumovi“ Pejši , meni je kao šefu marketinga „sinula ideja“, pa sam pozvao rukovodstvo fabrike u Kragujevcu i predložio sam da Pejša bude kunanjima, a direktor, mislim da se prezivao Raković, je rekao „pošto je ona Jugoslava, neka se auto zove „jugo“.

Na petoj noći Pakračana i Lipičana u Zagrebu | Compas
Jugoslava Tanja Dujmović Pejša (desno), danas živi u Zagrebu

– Dovedi je u fabriku, daćemo kumi prvi model – rekao je direktor.

Posle par dana, Tanja Pejša je sa ocem došla u Beograd, bio je 16. oktobar, dan Novosti, pa smo ga zajedno obeležili u Sava centru. Sutradan smo skupa otišli u Kragujevac redakcijskim kolima, a draga devojčica Tanja Pejša i njen tata su se u Pakrac vratili – novim „jugom“.

Krenuo je i izvoz tog vozila za Ameriku, ali nije doživeo neki veći uspeh. Osim u poznatom filmu u kome ga vozi Brus Vilis.

Naslovna fotografija: Perez de Kueljar nekadašnji generalni sekretar UN u zagrebačkom porodilištu gde se rodio petmilijarditi stanovnik Zemlje Matej Gašpar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *